20 October 2014

Kita Kena Biasa-biasakan ler Mengatakan Orang (PUN intended) .. dengan syarat !





Kita ni kena ler paham Islam ni MUDAH aje.JANGAN tak paham bab "MENGATA ORANG" @ cerita buruk orang lain sesama kita ni !!

Hukum "mengatakan (keburukan) orang" asasnya memang "Haram".. yes, ada hadith tu merakamkan betapa Rasulullah s.a.w. benci orang menceritakan aib (buruk) orang kepada baginda. Literally camtu ler apa yang kita tahu (baca, dengar) daripada hadith tu.

TAPI hukum ni bukan tetap kepada semua orang, keadaan, kes .. ada pengecualiannya !

Hukum feqah ni berubah mengikut keadaan...tambahan, jika ia bersangkutan maslahat kebobrokan kepimpinan@ pemerintahan (politik), jenayah, kezaliman kepada orang lain & untuk maksud pengajaran kepada umum !!  Penafsiran dibuat oleh ulamk muktabar sejak zaman berzaman. 

Untuk sapa rasa tak suka nak mengata orang lain, OKAY, go on IF you can ! Pastikan "lu bikin serupa lu cakap" !
 
TAK usah le holier than thou !! Kita HARUS mengata orang JIKA tepat syaratnya.

JANGAN ler sembunyikan hal ni wahai para ulamak, ustaz "setan bisu" .. Ajarkan ler kepada masyarakat tentang kebenaran ilmu biar pahit, perit sekali!

Untuk orang yang di"kata"kan tu, "GI NGAJI, natang !" (pun intended)  ..haha






13 October 2014

Deme 2 ADUN PAS tu Bukan le Barua ...Deme tu sah sah le "Baru A" @ ada otak, cepat buat keputusan !




WHASSAP @ what is up, bro ? 



DEME ADUN 2 orang tu le "BARU A" .... SEBAB deme ada kelas, ada prinsip & cepat buat keputusan (tindakan) untuk selamatkan keadaan accordingly to consensus & general wisdom ! Harapkan yang lain? Cis, ramai pun lembab, khianat & tamak pulak tu !

Teman ok aje SOKONG 2 ADUN PAS tu diGANTUNG tak berTALI (keahlian), yeah allright ! TAPI sekejap, sekejap !! Teman heran sunggoh ni ... WAH cepat benor komer buat keputusan gantung orang, yek? Bravo ! Secepat gerila subversif ISIS menembak orang tawanan dalam 1 liang ? HAHA

ISU MB S'ngor hari tu teman maleh nak campur ! TAPI terpaksa jugak menyibukkan diri ! Here just to remind yang sudi mendengar (membaca) aje le! As we have been for more less 24 years, through thick and thin, WHY on earth them thickheaded in PAS begitu LEMBAB sangat buat keputusan & cakap belit belit yang langsung tak menguntungkan PR dalam tempoh isu MB baru S'ngor ? You know who... demer 2 ADUN tu aje ade "telor" berani buat keputusan drastik ! SO, WHY they both got the stick @ be the Scapegoats ?

Ok ape, 2 ADUN tu buat keputusan sokong DSKI tu ! TEPAT ! Deme le HEROES... tu le "BARU A" ..Demer paham demr kena tepati janji consensus & cepat matikan isu, langkah "berani mati" ! Bukan terkial-kial, terhegeh-hegeh buat keputusan & kerja sehingga ada pulak scandal dengan UMNO !

Ye le... sementara kepala PAS pening buat keputusan - pending or they buying some more time while they were in bargain untuk realisasi agenda UG dengan UMNO di SELANGOR ??

Alasan itu ini... "Pompuan tak layak pegang jawatan tinggi macam MB tu" ke TGHH ?? 
HAHA .. ridiculous ! Lu sembang sebijik macam lu sendiri pun pernah jadi barua ? 

IT takes a thief to catch a thief, remember ! hehe

P/S :

Ada ketua pun kepala senget sebab berat sangat sroban dia tu kut? 

Dah tu cakap pun jelabaih semacam aje, baik le letak Mat Sabu aje jadi kepala @ general in this mere war of todays' politics !

imo... this is JUST my 2 cents worth .. take it or leave it !


05 October 2014

Kena Bijak'sana' nak Pilih Kepimpinan !!



JANGAN tak tahu pulak yob, yong, abang, adik, kakak semua !! 


Basically, dalam Soal Pilih Kepimpinan - sapa ke orang yang boleh memimpin - negara, negeri ke cawangan kampung ke, semua tu dikira bab politik le, ada paham ! Soal kenegaraan ! 

Ianya penting ..... TAPI kan, but still yet down the pecking order to that of "soal ilmu, iman, akidah, amal & takwa dan sebagainya" ! Nevertheless, masih penting, tak boleh dipandang enteng sehingga telan aje bulat-2 apa 'berita' kat Tv,kat suratkabor, media tu kata !! We'd be paying the prices & be promptly punished our profligacy !


Imprint that dalam kepala hotak korang .. aku sama le !


Tu pasal le sejarah mengajar kita bahawasanya Rasulullah s.a.w. ambik masa agak lama - lebih kurang berapa puluh tahun ke - baru dapat perintah 1 negara/ daulah Islam ! Early days, apa yang dipentingkan adalah kena bagi orang (ahlul @ Muslim) tu sendiri paham apa ke dia Islam tu, ilmunya, apa pulak akidah, akhlaq, tasauf, bagai tu apa & amalkan, mantapkan dulu dalam hati, diri masing-masing. 

So be it ! Politik le ni termasuklah sapa nak jadi Raja, Sultan kita !! Yes, Rasulullah ada pesan Sultan, pemerintah kita ada "Bayangan Tuhan" di muka bumi ni !! So si Ha$$an Al-ly tu betui dah to a certain degree BUT alas was wrong in many ways!

TAPI JANGAN kata@ ingat TAKDA prasyarat "Bayangan Tuhan" cam mana?


Iaitu DEPA tu kena la orang yang BERIMAN, BERAMAL dengan agamanya, Islam & hukumnya, LAGI berlaku ADIL, amanah, bagai  !! Islam always 1st & on top over all other matters & personnel ! 

TAKda semua tu maknanya tak kira sapa dia tu - pemerintah, Sultan ke sapa pun - belum wajib ditaati TAMBAHAN pulak jenis nama saja ala Arab, bunyi macam Islam tapi perangai, gaya hidup dia penuh dosa & maksiat & sesat tu..kalah orang kapir lagi !! Lagi la gila kita nak kena wajib ikut cakap orang macam tu, weih !!

Jadi... Pemimpin yang hanya tau "perabihkan boreh ajo" tu sampai berleluasanya gejala rasuah, tiris sana sini, membazir wang khazanah negara tu + tergamak menaikkan harga barangan keperluan rakyat, tarif, tol, cukai itu ini, sah sah pemimpin yang lemah mengurus negara ! We people suffer the most & promptly punished for our own profligacy in choosing the right men at helm ! 

Kita belum lagi dihukum sebagai "Bughah" kalu takat we're being honest, vocal, discontent, wee bit wild in approach & active in criticising some sloppy-shabby weak leaders & their big guns !! BS !!  

Bughah tu sapa sapa yang memberontak atau buat jahat kepada Kepimpinan orang / kerajaan Islam yang DAH well known & proven ADIL, Amanah kepada semua ! Tu pun bukannya boleh polis, kerajaan pi suka suki tembak kepala orang buat demo, atau sepak terajang & seksa depa tak pasai pasai .. tu dah zalim namanya !

Ok.. back to topic....sorry, ek!

Politik ni memang ADA dalam ISLAM untuk kita umat ujung ujung akhir zaman ni. 


Nabi s.a.w. dah tunjuk caranya pun ! KITA boleh belajar daripada apa para Sahabat ajmain, orang selepas demer buat dalam pemerintahan sesebuah kerajaan Islam over the last hundreds years. 

Jadi... JANGAN lu cakap@ ingat, "Politik tu takda dalam Islam" (??) 

ATAU ... lu cakap, "Kita orang biasa ni tak payah campur sangat (menyibuk) soal politik" (?) 

OooHH .. eh, pas tu elok le pulak kita serah saja soal politik kat orang (yang pulak tu jahil murakkab soal Islam ... atau setengah tu ada sikap tamak kuasa & ada sifat munafiq pulak ? 

Memang cari mare le ! Padan le haru biru negara & rakyat dibuatnya! 


INGAT !! 

We surely MUST take a lot of notice of this politic. Kita kena le ambik pot, ngaji sahsiah, paham & tahu apa dia politik yang diredhai ALlah ! FACT !!





To PAS, its MSU, aku nak pesan 1 aje :



Ulamak pun orang jugak... ada "room for improvement". Mungkin dia tak salah dosa apa !! TAPI zaman le ni orang sokong kita bukan saja sebab ustaz tu "look cool, smart looking guy" .. He MUST be 1 darn SMART guy in many ways, instead !!  Don't be arrogant, holier than thou !  We're to sanctify heart & act only then we shall reap what we sow !

It's ALL about work rate, inter racial, religion tolerance, teamwork intelligence & decision making, people satisfactory & social efficiency, integrity, accountability & else ... PLEASE lah we build together, we die together !! No more shooting on our own foot ... jangan le resemble to that of old weak PAS ! 


07 September 2014

Whateva lah "Presideng PAS & his Fellow-sheep"...Gi mam*** dengan Agenda UG korok mung !



UmNo aside ....Kekadang meluat gila dengan PAS ni sejak TGHH jadi kepala dia. Undoubtedly mungkin dia colossal dengan imej & ilmu Islam dia, mungkin dia warak tahap wali Allah dengan amalan soleh TAPI ada aje storm in the cup yang jadi ribut topan betul-betul bila dia buat keputusan dalam apa juga isu politik! Dia macam impotent to resolve each & every single of them !!

Dia mungkin nampak baik... maka elok le dia back off, gi ke laut jadi nelayang aje..It's must good for him !!

... & for fellowship dia yang rata-rata Ustaz-ustazah tu, ulamak tapi "mentally wrong" di balik topeng agama lu, memang korang le perosak PAS selama hari ni  gi mam*** !!

Korang jugak le perosak Islam! Perpaduang @UG tu alasan saja korang saja nak habuan duniawi - kuasa, pojek ! Bukan puak korang jugak ke keras menghukum & kutuk UmNo & orang dia tu kapir harbi ?

Kita boleh berbaik dengan UmNo dengan cara Islam ajar. Kalahkan dulu UmNo dengan kekuatan Islam ajar yang kita amalkan. Bukannya join them when we can't beat them, bi*** !!

UG, UG ni semua agenda sundal aje bila masa kita dah janji dengan kawan lain, paham ? Yang suruh langgar perjanjian, khianat kawan tu bukan Sundal namanya ? Islam tak ajar flip-flop macam tu... boleh flexible tapi bersyariat !

Sudah sudah le berpolitik cara menipu & membodohkan orang ni.... Nanti orang getik, hapah tak dapat ! Dah le memanjang kalah PRU +  dosa aje dapat !


Ok bertenang... smile !!!  Gua rephrase balik entri lama gua....


Life is Too Short. Chillout .. Get a Life !






The whole of life is but a moment of time. It is our duty, therefore to use it, not to misuse it. - Plutarch

Life is a tragedy for those who feel, and a comedy for those who think.La Bruyere

We make our fortunes, and we call them fate.Earl of Beaconsfield

Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude. - Thomas Jefferson

A failure is a man who has blundered, but is not able to cash in on the experience.Elbert Hubbard

Those who cannot change their minds cannot change anything.George Bernard Shaw

They can because they think they can.Virgil



From the holy Quran & hadith: 

Those who believed and led a righteous life are the best creatures. [98:7] 

Hold to forgiveness, command what is right; but turn away from the ignorant. [7:199] 

Allah is with those who restrain themselves. [16: 128] 

O mankind! We created you from a single soul, male and female, and made you into nations and tribes, so that you may come to know one another. Truly, the most honored of you in Gods sight is the greatest of you in piety. God is All-Knowing, All-Aware. [49:13] 

And never give up hope of Allah's soothing Mercy: Truly no one despairs of Allah's soothing Mercy except those who have no faith. [12:87] 

Behold in the Remembrance of Allah do hearts find satisfaction. [13:28] 

And if you would count the graces of Allah, never could you be able to count them.  [Quran 14:34] 

Righteousness is good morality, and wrongdoing is that which wavers in your soul and which you dislike people finding out about.- An-Nawawi’s “Forty Hadith,” Hadith 27 

Rasul Allah, sal Allah alayhi wa sallam, said, "If anyone continually asks forgiveness, Allah will appoint for him a way out of every distress, relief from anxiety, and will provide for him from where he never realized. - Abu Dawood, Hadith 599 


p/s: Hope these quotes etc. will be beneficial to our lives later on.

03 September 2014

DiTerimakah Kasih (Amalan) Kita oleh Allah swt ?? Dapatkah Kita Solat Mabrur, Haji Mabrur atau .. Mardud semuanya ?




Kita yang lahir sebagai seorang Islam..alhamdulillah & berdoa semoga kekal hidayah Islam, iman up until the end of your time ! Begitu juga orang yang diberi nur hidayah di hati mereka
( be it orang Melayu di Malaysia, Batak, Jawa, Mohawk, Cheerokee, Cina, of all races, tribes) !!


Indahnya (sedapnya) nikmat Iman & Islam ni, HANYA orang yang tahu, yang yakin, yang paham, yang buat apa disuruh & tinggalakna apa yang dilarang oleh Allah, Rasul (Islam) ..orang ni SAHAJA yang merasa @ menikmati anugerah nikmat Iman & Islam !

Kita better check ourselves. Rugi untung nasib kita di akhirat sana dah ada tanda, alamatnya ! JANGAN tak tahu pulak. Jika buat tak tahu, tu yang ramai orang walau jaga solat fardhu (sembah-Allah) tapi dia juga masih kuat malah rajin buat maksiat.... alahai ! "Rugi le, weh" ..ada orang kata, "Hapah tak guna sembayang rupa tu". Entah le.


"Surely those who disbelieve, it being alike to them whether you warn them, or do not warn them, will not believe." (AQ 2: 6)


Diriwayatkan dari 'budak'nya Ummu Salamah, dia mendengar Ummu Salamah menyampaikan hadis bahwa Rasulullah SAW berdoa seusai solat Subuh.

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima.” 

(HR al-Baihaqi dalam kitab Syu’abul Iman, juz II, hlm 284)

“Sesungguhnya Allah hanya menerima (amalan) dari orang-orang yg bertakwa.” 
( Al-Maidah: 27).




Tanda-tanda yang signifikan bahawa amalan seseorang (kita) diterima (mabrur) oleh Allah swt :



# Tidak Mengulangi Lagi Perbuatan Dosa dan Maksiatnya.
Apabila seorang hamba Allah berasa benci terhadap dosa-dosanya yang lalu mahupun perkara dosa dan dia benci untuk mengulangi lagi perbuatan dosa dan maksiat yang pernah dilakukannya, maka ketahuilah bahwa ia termasuk orang yang diterima Allah akan taubat dan amal ibadahnya.

Imam Ibnul Qoyyim Al-Jauziyah rahimahullah berkata:

“أما إذا تذكر الذنبَ ففرح وتلذذ فلم يقبل ولو مكث على ذلك أربعين سنة”


“Adapun jika seorang hamba ingat akan perbuatan dosanya, lalu ia merasa senang dan menikmatinya, maka (taubatnya) tidak akan diterima Allah meskipun ia hidup selama 40 (empat puluh) tahun dalam keadaan demikian.”


(Lihat Madaariju As-Saalikiin, karya Ibnul Qoyyim Al-Jauziyyah).


Yahya bin Mu’adz rahimahullah berkata:

“مَن استغفر بلسانه وقلبُه على المعصية معقود، وعزمه أن يرجع إلى المعصية ويعود، فصومه عليه مردود، وباب القبول فى وجهه مسدود”



“Barangsiapa meminta ampunan (kepada Allah) dengan ucapan lisannya, sementara hatinya merasa terikat dengan perbuatan maksiat, dan bahkan ia berkeinginan kuat untuk mengulangi lagi perbuatan maksiatnya, maka puasanya ditolak Allah, dan pintu diterimanya (amal dan taubat) tertutup baginya.”





Semakin Bertambah Semangat Dalam Melaksanakan Amal Kebaikan Dan Ketaatan Kepada Allah.

Hasan Al-Bashri rahimahullah berkata:


“إن من جزاء الحسنة الحسنة بعدها، ومن عقوبة السيئة السيئةُ بعدها، فإذا قبل الله العبد فإنه يوفقه إلى الطاعة، ويصرفه عن المعصية”



“Sesungguhnya di antara balasan amalan kebaikan ialah (dipermudahkan Allah) melaksanakan kebaikan setelahnya. Dan di antara hukuman atas perbuatan buruk ialah melakukan keburukan setelahnya. 



Maka, apabila Allah telah menerima (amalan dan taubat) seorang hamba, niscaya Allah akan memberinya taufiq untuk melaksanakan ketaatan (kepada-Nya) dan memalingkannya dari perbuatan maksiat (kepada-Nya).”

Hasan Al-Bashri rahimahullah juga pernah berkata:

“يا ابن آدم إن لم تكن فى زيادة فأنت فى نقصان”



“Wahai anak cucu Adam, jika engkau tidak dalam keadaan bertambah (amalan kebaikanmu) bererti engkau benar-benar dalam keadaan berkurangan (ketaatanmu kepada Allah).”




# Sabar dan Tegar dalam Melaksanakan Ketaatan kepada Allah Ta’ala


Tegar dan istiqomah dalam melaksanakan ketaatan adalah hasil yang sangat agung sebagaimana dikatakan oleh Al-Hafizh Ibnu Katsir rahimahullah:

“Sesungguhnya Allah yg Maha Mulia telah melakukan hukum kebiasaan dengan kemuliaan-Nya bahawa barang siapa hidup dengan suatu kebiasaan, nescaya dia akan mati dengan kebiasaan berkenaan. Dan barang siapa yang mati dalam suatu keadaan, maka dia akan dibangkitkan Allah pada hari Kiamat dengan keadaan berkenaan.”


Maka, barangsiapa terbiasa melaksanakan ketaatan kepada Allah di dalam hidupnya di dunia, nescaya Allah akan mematikannya dalam keadaan berbuat taat. Segala sesuatu yang dilakukan kerana Allah pasti ia akan kekal berterusan, sedangkan kalau amalan itu kerana sebab manusia, amal itu akan pasti terputus.


Hal ini sebagaimana disebutkan di dlm hadits:


بينما رجلٌ يحجُّ مع النبي صلى الله عليه وسلم فوكزته الناقة فمات فقال النبيّ صلى الله عليه وسلم: ( كفنوه بثوبيه فإنه يبعث يوم القيامة ملبّياً )



“Tatkala ada seseorang yang menunaikan haji bersama Nabi Muhammad s.a.w., maka dia terjatuh dari seekor unta (yg ditungganginya), lalu dia pun mati. Maka, Nabi s.a.w. bersabda (kepada sebahagian para sahabat r.a.) : 

“Kafanilah orang ini dengan menggunakan kedua bajunya (maksudnya 2 kain ihramnya), kerana sesungguhnya ia akan dibangkitkan (oleh Allah) pada hari Kiamat dalam keadaan bertalbiyah.”

(HR. Imam Al-Bukhari dan Muslim).



Dan Nabi s.a.w. juga pernah bersabda tentang seseorang yang mencuri sebahagian harta rampasan perang; 

“Sesungguhnya benda rampasan perang yang dia curi akan ada api yg menyala padanya (pada hari Kiamat).” 


(HR. Imam Al-Bukhari).




#  Bersih hatinya dari noda-noda syirik, kufur, maksiat dan penyakit-penyakit hati - iri dengki, sombong, bangga diri, riya', dsb'nya.


Tanda orang yang diterima amalnya dia senantiasa mengutamakan apa yang dicintai dan diredhai Allah melebihi daripada kecintaan dan keredhaan manusia. Sentiasa mendahulukan perintah-perintah Allah daripada perintah siapapun dan ia mencintai orang lain kerana Allah ta'ala.


Dia juga sangat jauh dari sifat hasad (iri dan dengki), kebencian dan permusuhan dengan orang lain kerana urusan dunia. Dia selalu merasa yakin bahawa segala urusan berada di tangan Allah, sehingga hatinya merasa tenteram dan redha dengan keputusan-Nya.

Dia juga meyakini bahawa apapun yang telah ditakdirkan oleh Alah untuk 'meleset' daripada dirinya, maka hal itu tidak akan menimpa dirinya. Dan apa sj yg ditakdirkan Allah akan menimpa dirinya, maka hal itu tidak akan terhindar daripadanya.

Yang jelas dan pasti, sikap orang yang diterima Allah amal dan taubatnya ialah selalu berasa redha dengan takdir dan keputusan Allah dalam bentuk apa pun serta berbaik sangka kepada-Nya.





# Selalu Mengingat Kehidupan Akhirat Yang Hakiki nan Abadi.


Pada suatu hari Al-Fudhoil bin ‘Iyadh rahimahullah (seorang ulama salaf dari generasi atba’ut tabi’in) bertanya kepada seorang lelaki (tua): 

“Berapa tahun umur yang telah kau lalui?” 

Dia jawab: “Sudah 60 tahun.” 

Maka Al-Fudhoil bin ‘Iyadh berkata kepadanya: 

“Subhanallah, sejak 60 (enam puluh) tahun engkau masih dalam perjalananmu menuju Allah! Sebentar lagi engkau akan sampai (baca: akan mati). Ketahuilah, bahwa engkau akan diminta bertanggungjawab oleh Allah (atas umurmu di dunia). Oleh karena itu, persiapkanlah jawapan atas pertanyaan-Nya.” 

Maka lelaki tua itu bertanya kepadanya: “Apa yang mesti aku lakukan sekarang?” 

Jawab Al-Fudhoil bin ‘Iyadh: 

“Berbuat baiklah di sisa umurmu, niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu yg telah lalu. Namun, jika engkau berbuat keburukan (dosa dan maksiat) di sisa umurmu, niscaya Allah akan menyiksamu atas dosa-dosamu yg telah lalu maupun yg akan datang.”




# Selalu Menjaga Keikhlasan dalam setiap Amal dan Kebaikan.



Pernah ada seseorang laki-laki menyampaikan suatu nasihat di hadapan Imam Hasan Al-Bashri rahimahullah. Maka Imam Hasan Al-Basri berkata kepadanya: 

“Wahai si fulan, saya belum bisa mengambil faedah dan pelajaran dari nasihatmu. Ini mungkin terjadi kerana hatiku ber'penyakit', atau mungkin terjadi kerana niatmu (dalam 
menyampaikan nasihat) adalah kurang ikhlas.”




# Apabila diredhai Allah maka diterima amalan seseorang itu dan jadilah hati mereka begitu aman dan tenteram dengan mengingat Allah SWT.



Firman Allah SWT : 

“Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah hanya dengan mengingat Allah lah hati menjadi tenteram”. 

(Ar ra’d ayat 28)




# Begitu banyak manusia yang mencintai dan menghargai orang tersebut.


“Sesungguhnya Allah kalau mencintai si fulan, memerintah Jibril a.s. untuk menyeru penduduk langit, "Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah SWT mencintai si fulan, maka cintailah dia." Penduduk langit pun mencintai fulan dan di bumi semua orang menerimanya.”


##############################################################
Anak si Polar Bear : Kami sentiasa menunggu dijemput ke Zoo Negara. 
Kami pun comel kiut macam Panda 2 ekor tu, kan mak kan ?!! 



haa, amacam ? How do you see yourself? 

Orang kita ingat nak dapat Haji Mabrur saja TAPI kena ingat ada sebab amalan kita boleh jadi Mardud - ditolak Allah. 

Mark this space. You've been warned ! Be good always & try to be better next time.

JANGAN le putus asa, kecewa daripada rahmat Allah.. cuba, usaha lagi & lagi!! 

It worth to die trying than lay back, sinking into apathy or oblivion, right ??



28 August 2014

Lu mau Senang Hidup ka tak mau? Lu mesti mau baca itu al-Waqiah !!





Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” 
(Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)


Telah Allah berfirman di dalam surah al-Baqarah, ayat 269, yang bermaksud,

"Allah menganugerahkan hikmah iaitu kefahaman mengenai al-Quran dan sunah kepada siapa yang Dia kehendaki. Sesiapa yang menerima hikmah itu, dia benar-benar mendapat kurnia yang banyak."

Kita di dalam mengharungi hidup kita perlu berusaha (bekerja dsb'nya) untuk menyara hidup mahupun keluarga seterusnya menikmati kekayaan, kesenangan hidup. Limpah kurnia Allah amatlah luas termasuklah hal kebahagiaan dan kemakmuran hasil kestabilan ekonomi sesebuah keluarga. Kebahagiaan sebegitu akan memberikan kita ketenangan supaya kita lebih bersyukur dan kian bertaqwa kepada Allah. 

Semoga kita dapat menikmati kepuasan beribadat dengan selesa tanpa memikirkan kesusahan mencari rezeki atau masalah (maslahat) lain. Antara usaha kita maka harus kita mencari jalan iktiar kepada perkara-perkara yang membolehkan kita mendapat rezeki-Nya.


Kita boleh terus berdoa dan berusaha tetapi yang menentukan segalanya adalah Allah. Maka ikhlas hati dalam beramal (beribadat). Jika mengamal bacaan surah al-Waqiah ini mestilah disertakan dengan usaha dan kerajinan dalam melakukan kerja. Tidak boleh berpeluk tubuh saja. Tidak ada doa yang akan termakbul dengan sendiri tanpa usaha (zahir atau batin).

Surah al-Waqiah adalah surah yang ke 56 di dalam al-Quran yang mengandungi 96 ayat. Surah ini di turunkan di Makkah. Surah ini menjelaskan tentang kejadian hari qiamat, syurga dan neraka.







23 August 2014

A Moment of Silence @ Tafakkur ? Berkabung ke Gula Kabung ...Oh yeah !!



I am not all against it... You guys can do it every day, over time.. i don't give a $** of your antics too.

But, do you really do it the right way??

I mean as a Moslem, sebagai seorang Islam @ Muslim, betul ke apa korang buat bertafakur camtu ? Berdiri atau duduk diam sekejap sambil tunduk kepala selama beberapa minit ( in this national case, for 1 minute ) ??


Kita kena paham bertafakkur dalam Islam tidaklah sama dengan apa yang dilakukan sekarang ini yang orang panggil ‘moment of silence’ untuk respek orang dah mati?

Come on ... don't ridicule yourself. It's clearly cara orang lain, non Moslem, in honouring their respects to the deceased & families! TAKKAN le kita orang Islam kena buat rupa juga tu? DO it our way lah !

Betul ... universally, setakat kita nak respek tu memang takde hal lah.... Tapi cuba perhatikan sekiranya perbuatan tersebut ada disertai dengan ritual keagamaan agama lain maka ia menjadi tidak selari dengan amalan Islam ( dilarang oleh syarak ). Ada baiknya daripada bertafakkur setakat kita diam saje tu kita pun fikir semua kejadian, isu adalah takdir, qada & qadar Allah. Allah berkuasa. Kita kena ingat Allah akan ambik nyawa kita juga. Jadi kita kena sentiasa 'ikut cakap', bertaubat & bersedia untuk mati.


Ofc, bacakan le doa keampunan dosa untuk sedara Msulim kita yang dah mati tu. Asas hukum ke"harus"an @ boleh tu diambil dari perbuatan Rasulullah s.a.w. yang bangun menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan baginda atas dasar kemanusiaan.


Ada kisah seorang Sahabat Nabi s.a.w., Qays Ibn Syamas, yang menyatakan hasratnya kepada Rasulullah untuk menghadiri majlis kematian ibunya yang beragama Nasrani di mana Nabi membenarkan dan menyuruhnya berjalan di hadapan jenazah sebagai tanda hormat. (Ibn Qayyim al-Jawziyyah, Ahkam ahl Zimmah, vol.2 ms. 434).


Gua nak ingatkan saje isu bertafakur ni ada kaitan dengan soal tauhid dengan Allah, Tuhan yang Maha Menghidupkan & Mematikan. Hidup mati kita mesti ikut apa Allah redha & suruh kita buat. JANGAN buat yang orang lain buat walau mak bapak kita suruh buat sekalipun, sedangkan is menyalahi syariat, akidah dengan Allah ! Tiada ketaatan dalam urusan bidaah, sesat & maksiat ! Tinggal & rentikan aje le buat benda sia-sia.


Isu baca talkin & tahlil untuk si mati pun ramai tak reti reti lagi. Buat sebab adatnya rupa tu? Haha ...kalau rupa tu sah sah bidaah, buat dosa saje la sebab dah salah ! Boleh le buat TAPI ada syarat, niat, akidah yang betul untuk buat sesuatu ibadat.


Islam bukan main ikut la, siol. Islam bukan agama adat resam nenek moyang kita. Kita hanya perlu buat apa yang Islam suruh, sebab ia daripada Allah melalui sunah Rasulullah s.a.w.. Jadi bertafakkur dengan mendoakan mereka yang dah mati dan baca ayat-ayat suci al-Qur’an.


Jadi gua setuju bertafakkur, TAPI ada syaratnya.


JAKIM pun ngong & bacul jugak bila deme nampak orang kita boleh buat ‘moment of silence’ tu sebab kita tak baca ritual agama lain. Apa tak tekankan kita buat cara Islam kita sudah le. Dulukan Islam le weih. To be fair to others, bior lantak le deme orang kafir nak bertafakkur 1 minit ke 1 hari ke. Deme punya pasal le.


1 hal lagi "perbuatan berkabung" ni memang ada ... boleh ! Bagi menunjukkan tanda dukacita kepada orang yang meninggal dunia orang pun pakai pakaian berwarna hitam.


Tapi tu dalam kontek wanita kematian suami... Malah ke 4-4 mazhab mengharuskan (Wahbah al-Zuhayli, Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, jild 7. 662)


Gua paham ...TAPI perkabungan bererti janda atau balu dia tu kena meninggalkan perbuatan memakai haruman, perhiasan, celak, minyak, sama ada yang harum ataupun tidak, iaitu yang khusus bagi tubuh untuk beberapa hari. Kalau janda berhias dalam tempoh iddah tu mungkin sebab dia gatai @ bernafsu tinggi & degil le gamaknya ye? hehe


Jadi ulamak di kementerian, JAKIM & yang lain yang duk ada ni dah berkias dalam konteks kes tragedi MH17 kita kena berkabung - mengibarkan bendera separuh tiang dan pakai pakaian warna hitam atau suram, adalah diharuskan, dibenarkan saja. TAK wajib pun.


Perkara yang WAJIB kita kena buat dulu sebelum perkara sunat.... Buat yang sunah dulu baru yang harus, kan? Dah tu apa pasal ramai tak buat solat fardhu (be it cara berjamaah or stand alone), kenapa tak tinggalkan rasuah, berjudi, makan benda haram sedangkan itu semua HARAM...wajib kita tak buat. JANGAN tahu berkabung saje tapi suka buat maksiat. Benda atau perbuatan yang sedap, manis macam gula kabung tu tak semesti betul. Kalau dah tau ia maksiat, renti le.


So be it....Tafakur atau berkabung mestilah suatu yang kita sebagai hamba kepasa Allah wajib merenungkan sesuatu kejadian, isu dengan melihat, menganalisa, menghubungkan ia dengan keyakinan terhadap Allah. Tafakur, berkabung dalam Islam akan meningkatkan tauhid, keyakinan dan kepercayaan kita kepada Allah dengan kita menggunakan akal fikiran dan perasaan atau hati kita untuk "dekat kepada-Nya".






05 August 2014

Apasal Lu Olang Tak Bersyukur Nikmat Anugerah Allah bagi ?



Think ! Think again..& again ! Who are we to deny, against the Allah's willingness & hudud-ullah (rules & laws of Allah ) after what Allah did to us all ??

Astagh firullahal 'azim. KIta patutnya bersyukur atas nikmat yang Allah beri selama hidup kita yang 1 ni.

Repent. U-turn (...air-turn back?). Taubat ! It's neva too late. Just do it !





Above recited by a Briton - Imam Kamal Uddin !






This.. you know who then ! Imam Mishary Rashid As- Afasy, who else ?

Enjoy whilst you can !



31 July 2014

Asma-ul-Husna .. 99 Nama Allah s.w.t.




"Selamat beraya untuk semua" ... "Cheerfully, whispering Allah's names whilst driving 'home', shall we? "

InsyaAllah !

:)

26 July 2014

Yaa Rasul salam 'alaika ... Agungnya Namamu !!


























ok le... sambil kita mengagungkan Allah & selawat ke atas Nabi s.a.w. tu kita layan jugak 1 lagu raye le Sami Yusuf ... ok "Salam" semua !












24 July 2014

Kita Hendaklah Bersedih Ramadhan akan Pergi tapi Kita harus Bergembira meraikan Eidul Fitri !!


Tik tok tik tok .. ticking as if time was flying by, sedar sedar dah nak cukup hari bulan Ramadhan -berpuasa, baca (tadarus) & memahami Al-Quran, berzikir, berselawat & istighfar sepuas-puas (sebanyak-banyak mungkin) & amal soleh yang lain, alhamdulillah JIKA kita dapat redha Allah s.w.t. dalam bulan Ramadhan al-Mubarak, al- Karim ni.



I'd like to share my 'condolence' to those who "beriman dengan Rukun Islam iaitu berpuasa di bulan Ramadhan". Jangan bersedih sangat. Ramadhan pasti pergi. Just like us who will die 1 day. Let it be. Tinggal lagi kita berdoa kita akan bertemu lagi Ramadhan yang seterusnya. Amin Yaa Rabbul Jalil !

Di penghujung Ramadhan ini, mari kita renungi bagaimana perasaan para sahabat (r.a.) kepada Rasulullah s.a.w. di saat perpisahan ini. Mereka akan menangisi pemergian Ramadhan.

Sesiapa yang "cukup iman di dada" pastinya akan bersedih untuk berpisah dengan Ramadhan - tempoh masa di mana sifat Pemurah dan Penerima Taubat Allah itu akan berlipat ganda.

Masakan tidak sedih untuk berpisah dengan saat yang teristimewa ini? Who with their right mind would not be sad it is over? HANYA generasi yang bertaqwa berasaskan kepada hidayah al-Quran menyedari semua ganjaran Allah s.w.t. ini hanya terhad ditawarkan sepanjang Ramadhan sahaja.

Mereka akan berusaha sebaik mungkin + berdoa supaya diterima amalan mereka sepanjang bulan barakah ini serta dikurniakan lagi Ramadhan untuk tahun akan datang.


Mari kita berdoa seperti mana doa yang dibaca oleh Imam al-Sudaisi ;
اللهم اوصلنا الى رمضان كريم اعواما عديدة

Allahumma ausilna ila Ramadan Karim a’waman adidah.
Ya Allah, sampaikanlah (usia kami) hingga ke Ramadan Karim tahun-tahun mendatang.

Senario ini akan membuatkan sesiapa saja yang "faham agamanya" berasa sebak dan rindu dengan suasana Ramadhan. Betapa bersungguhnya sebilangan kecil umat Islam di sana sini menghabiskan sepuluh malam terakhir dengan iktikaf dan amalan soleh yang lain. Ada golongan tertentu dan juga profesional akan bercuti sepanjang hari terakhir Ramadhan semata-mata untuk beri’tikaf di masjid. Mereka cakna untuk mengambil semua peluang yang ditawarkan Allah pada bulan mulia ini. Mereka bersungguh-sungguh merebut tawaran untuk menjadi graduan bertaqwa kepada Allah.
Terutamanya pada malam ke-27, seluruh masjid akan dipenuhi dengan umat Islam.
Suasana masjid di Malaysia? Ada buat tapi tak banyak ... surau-surau di kampung-kampung pula HANYA penuh lampu panjut, nyamuk & sawang saja. Gelap daripada cahaya hidayah & syiar Islamiah. Mana taknya, tok imamnya pun lebih sronok sambut raye daripada beribadat di bulan Ramadhan. 

Bagi para salafush shalih setiap kali bulan Ramadhan akan pergi meninggalkan mereka, mereka selalunya menitiskan air mata. Di lisan mereka terucap sebuah doa yang merupakan ungkapan kerinduan akan datangnya kembali bulan Ramadhan menghampiri diri mereka.

Orang-orang zaman dahulu, dengan berlalunya bulan Ramadhan, hati mereka mejadi sedih. Maka, tidak mengherankan bila pada malam-malam terakhir Ramadhan, pada masa Rasulullah SAW, Masjid Nabawi penuh sesak dengan orang-orang yang beri’tikaf. Dan di kala iktikaf itu, mereka kadang-kadang akan menangis teresak-isak kerana Ramadhan akan segera berlalu meninggalkan mereka.


“Di malam terakhir Ramadhan, menangislah tujuh petala langit dan tujuh petala bumi dan para malaikat, karena akan berlalunya Ramadhan, dan juga keistimewaannya. Ini merupakan musibah bagi umatku.”

Pernah ada seorang sahabat r.a. bertanya, “Apakah musibah itu, ya Rasulullah?”

“Dalam bulan itu segala doa mustajab, sedekah makbul, segala kebajikan digandakan pahalanya, dan siksaan kubur terkecuali, maka apakah musibah yang terlebih besar apabila semuanya itu sudah berlalu?”

Ketika mereka memasuki detik-detik akhir penghujung Ramadhan, air mata mereka menetes. Hati mereka sedih.

Betapa tidak. Bulan yang penuh keberkahan dan keridhaan Allah itu akan segera pergi meninggalkan mereka. Bulan ketika orang-orang berpuasa dan menghidupkan malam-malamnya dengan ibadah. Bulan yang Allah bukakan pintu-pintu surga, Dia tutup pintu-pintu neraka, dan Dia belenggu setan. 


Bulan yang awalnya adalah rahmat, pertengahannya ampunan, dan akhirnya pembebasan dari api neraka. Bulan ketika napas-napas orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada minyak kesturi. Bulan ketika Allah setiap malamnya membebaskan ratusan ribu orang yang harus masuk neraka. Bulan ketika Allah menjadikannya sebagai penghubung antara orang-orang berdosa yang bertaubat dan Allah Ta’ala.

Mereka menangis karena merasa belum banyak mengambil manfaat dari Ramadhan. Mereka sedih karena khawatir amalan-amalan mereka tidak diterima dan dosa-dosa mereka belum dihapuskan. Mereka berduka karena boleh jadi mereka tidak akan bertemu lagi bulan Ramadhan yang akan datang.

Wahai orang yang diterima amalannya, berbahagialah engkau. Dan wahai orang yang ditolak amalannya, keperkasaan Allah adalah musibah bagimu.”


..... 

Salam Aidul Fitiri 1435 Hijriah ..to all !

p/s :

phew ... in reality it is still far removed to end the holy  month like those "anbiya, syakirin, solehin, zahidin, mukminin" .. tapi usaha le ... do the best we can... we can't be far wrong, too !

Eid Mubarak to all..... Allah blesses us all. "Salam Aidil Fitri" ... watchout  & be really careful on your way 'home' !!


10 June 2014

Marhaban yaa Ramadan. Cheer us up ! Be prepared ! Let's enjoy it !


"Dengan Nama Allah, ( Tuhan yang ) Maha Pengasih dan Maha Pemurah."

Fadhilat berpuasa di bulan Ramadan, solat Tarawih, baca Quran, qiam dan sebagainya :


“Hai orang2 yang beriman, diwajibkan bagimu berpuasa, sebagaimana telah diwajibkan pada orang2 sebelum kamu. Mudah2an kamu bertakwa” 
(Al -Baqarah:183)


عن أبي هريرة رضي الله عنه قال : كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يرغب في قيام رمضان من غير أن يأمرهم بعزيمة ثم يقول : من قام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه. رواه البخاري ومسلم وأبو داود والترمذي والنسائي.
Terjemahan;

Daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW pernah menggalakkan sahabatnya berqiam Ramadhan tanpa menyuruh mereka dengan kesungguhan (yang menunjukkan wajib), kemudian sabdanya: “Barangsiapa yang berqiam Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab (mengharapkan redha dan ganjaran Allah) akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu”.

(HR al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud, al-Tirmizi dan al-Nasa’i)


“Barang siapa mendirikan puasa Ramadan dengan penuh keimanan dan kebaikan, maka akan diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu” 
(Bukhari – Muslim) Shahih al-Bukhari, Kitab al-Iman – no: 38


“Sesungguhnya di syurga terdapat pintu yang dinamakan al-Rayyan. Orang-orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu itu pada hari Kiamat. Tidak ada seseorang pun yang akan masuk melalui pintu ini kecuali mereka .Dikatakan: Mana orang-orang yang berpuasa? Lalu mereka semua berdiri. Tidak ada seorang pun yang masuk melalui pintu ini selain mereka. Apabila mereka semua telah masuk, pintu ini akan ditutup dan tidak ada seorang pun yang akan masuk melaluinya”

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Shahih al-Bukhari, Kitab al-Shaum – no: 1896)


“(Allah s.w.t berfirman) : Sesungguhnya dia (hamba) meninggalkan makan dan minum serta syahwatnya kerana-KU. Puasa (yang dia kerjakan adalah) kerana-KU. Puasa adalah untuk-KU. Sedangkan, AKU memberi balasan setiap kebaikan itu dengan sepuluh kali ganda sehingga 700 kali ganda kecuali ibadah puasa. Ini kerana, ia (puasa) adalah untuk-KU dan (sudah tentu) AKU sendiri yang akan memberi balasannya”


(Diriwayatkan oleh Imam Malik dalam al-Muwaththa’, Kitab al-Shiyam – no: 603)


Sabda Rasulullah s.a.w :

“ Setiap amal kebaikan anak Bani Adam pahalanya (dicatat oleh malaikat) kecuali puasa. Sesungguhnya ia adalah untuk-KU dan AKUlah yang memberi pahala puasanya”

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Shahih al-Bukhari, Kitab al-Libas – no: 5927)


Dari Anas bin Malik, ia berkata: 
“Bersabda Rasulullah : ‘Sahurlah kamu, karena dalam sahur itu terdapat berkah yang besar”
(Bukhari - Muslim)


"Barang siapa yang tidak bisa meninggalkan diri dari ucapan palsu (jelek) dan tetap mengerjakannya, maka tidak berguna bagi Allah puasanya" (Bukhari – Muslim)


"Banyak orang yang berpuasa tidak mendapatkan pahala kecuali lapar, dan banyak orang yang shalat (malam) tidak mendapat pahalanya kecuali berjaga" (Al Hakim)


---------------------------------------------------------------------------------------
Marilah kita gembira menyambut Ramadan kali ini. Enjoy the songs too !  




"Ramadan"

You lift me up high
You spread my wings
And fly me to the sky
I feel so alive
It’s like my soul thrives in your light
But how I wish you’d be
Here with me all year around

[Chorus:]
Ramadan Ramadan,
Ramadanu ya habib
(Ramadan, Ramadan, Ramadan O beloved)
Ramadan Ramadan
Laytaka dawman qareeb
(Ramadan, Ramadan,
How I wish you were always near)

Love is everywhere
So much peace fills up the air
Ramadan month of the Quran
I feel it inside of me, strengthening my Iman
But how I wish you’d be Here with me all year around

[Chorus:]
Ramadan Ramadan,
Ramadanu ya habib
(Ramadan, Ramadan, Ramadan O beloved)
Ramadan Ramadan
Laytaka dawman qareeb
(Ramadan, Ramadan,
How I wish you were always near)

I just love the way you make me feel
Every time you come around you
breathe life into my soul
And I promise that
I’ll try throughout the year
To keep your spirit alive In my heart it never dies
Oh Ramadan!










p/s :

Yaa Dawal 'aa yaanaa  ( Oh cure to my pain )
Isytaq na laik               ( We miss you )
wal hawana danaa       ( Our calling is devotion to you )



28 May 2014

Antara Iktibar daripada Peristiwa Israk Mikraj Rasulullah s.a.w.



Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab
Diperlihat kepada Rasulullah Muhammad s.a.w. semasa dalam kembara "Israk Mikraj" baginda menaiki Buraq daripada Mekah ke Masjid Aqsa sehingga dinaikkan ke Sidratul Muntaha Hadhratul-Qudus untuk menemui Allah melalui 7 lapis langit.

Antaranya yang boleh dijadikan pedoman & peringatan untuk kita yang mengaku "umat Muhammad s.a.w."  :
 
# Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. 
                Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

# Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. 

   Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih                                           menerima amanah yang lain.

# Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. 

    Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang                              dia sendiri tak melakukannya.

# Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. 

   Kata Jibrail:
     Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan        maruah (mencela, menghinakan) orang.


Apa yang lebih penting kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa Israk Mikraj tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang jelek. Khasnya kepada pemimpin, pembesar semua yang diberi tugas & amanah !!

Peristiwa Israk dan Mikraj memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya. Justeru, dapat mengelakkan diri kita daripada melakukan perbagai kesalahan dan kejahatan. Semoga kita diberi dilindungi syafaat, diredhai & 

Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji keimanan (kepercayaan) umat Islam (apakah mereka percaya atau tidak dengan Rasulullah selepas peristiwa tersebut) ??

Abu Lahab dulu pembesar Mekah sibuk bertanya itu ini kepada Rasulullah TAPI tak juga nak percaya malah menghasut rakan karib/ penyokong kuat baginda iaitu Abu Bakar supaya meragui baginda seterusnya berpaling daripada ajaran baginda. Begitulah keimanan & keperibadian Abu Bakar "As-Siddiq" yang sentiasa mempercayai & membenarkan apa jua yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w.  !!! 

Hanya seorang murtad selepas peristiwa ini. 

Kita ada ke iman yang jitu? Adakah kita orang yang 'berpaling'? "Tepuk dada, tanya iman" !! 

Mark this space, you've been warned !  




22 May 2014

Kalau Dah 'Mati Pucuk' tu jangan le Kita Harap FAM "Boleh Perform" lagi.




Nothing about sex, really ... sorry bro, sis & to all 
softies, sissy too. 

Kalau tu lu mau, gua tak mau suruh/ galakkan.. tapi lu tau mana mau pegi browsing, kan? Ada banyak FB, Instagram, blog, tweeter, whassap, bagai, medium sosial tempat "orang gila"/ sociopath, yang otak senget a.k.a. "otak blue", kaki temberang & suka fitnah orang. Oh well not to forget some memang pun kaki "Blue Wave" & the likes (no punt intended) !!


Gua sebenornya nak sembang pasal bolasepak. Americans call it "soccer"... ofc, they've their own version of "football"(?), without kicking the ball around the pitch...lmao. Satu lagi Australian version of football. Aussie Rules or AFL ni unik ...a game where boleh pegang bola, tendang macam rugby le pulak !

Orang 1 dunia sekarang ni terutama fans be it ultras, hooligans atau peminat bolasepak biasa-biasa tengah "demam bola" bercerita peluang mana negara yang qualified World Cup (WC) akan jadi juara WC kali ni di Brazil. 


Peminat bola kita kat M'sia masih sempat jugak layan cerita sapa nak jadi "kapla" FA of M'sia (FAM) yang biasanya 'mati pucuk'...haha. Orang FAM hanya tau & ligat melobi 'sapa nak makan sapa' untuk dapat tempat dalam FAM


Lobi la kita jadi hos WC ke apa yang lebih berfaedah, kan lagi bagus. Wayang aje lebih korang tu !

Arakian berkatalah bekas Setiausaha Agung Gabungan Bola Sepak Asia (AFC), Datuk Dr. Peter Velappan menyarankan sesiapa yang mahu menjadi presiden baharu FAM dalam kongres pemilihan 28 Mei ini wajar diberikan peluang menyandangnya selama dua penggal sahaja.

Katanya, tiada 'masa tambahan' boleh diberikan lagi kepada siapa jua penyandang kerusi No. 1 FAM itu apatah lagi sekiranya terbukti bola sepak negara masih tidak meningkat atau lebih merudum di bawah pentadbiran baharunya.


Oh, lu berani perli kepimpinan Sultan Ahmad Shah, ye? Reading between the lines like inferring that baginda Sultan Ahmad tak layak lagi jadi "kapla" & wajib dibuang sebab dah terbukti bola sepak negara masih tidak meningkat atau lebih merudum di bawah pentadbiran  !! 

FACT ! Sah FAM dah 'mati pucuk' sebab tu 'tak mampu beraksi' @ tak boleh buat kerja dengan berkesan hingga ranking negara jatuh hingga "1 kelas" dengan Bangla, Pakistan, India, Zimbabwe SAHAJA ! 

Yesss.. we can ONLY dream negara kita akan qualify to WC Russia in 2018 or WC Qatar 2022. Nak layak main kat Piala Asia pun kita tak layak lagi. Asyik-asyik target kita nak menang AFC " f!#@%n& " Cup ! Bosan. Memang sah FAM 'mati pucuk'.

Baik kita layan lagu bola WC Brazil 2014 daripada layan polemik tak berfaedah apa-apa pun dalam perebutan @ "clash of the Titans" untuk jawatan Presiden FAM & else.