03 April 2014

Misteri MH370 Lebih Menarik Perhatian Tok Imam & Makmum..sedangkan Melayu Sendiri Menolak Islam hingga Iman Karam di Hati?




Sana sini orang duk sembang benda sama ... Kini terhangat di pasaran, terlajak laris.. pom pang pom pang, bla bla bla MH370.... bla bla bla PM Najib kata "pesawat berakhir di Laut Hindi Selatan"... "HIshamuddin ke Hawaii pulak dah" ??

Betul ke semua ni misteri? Atau 1 tragedi Laut Hindi Selatan? Kenapa caya sangat kat Immarsat, U.K’s Air Accident Investigation Branch, tu? Apa korang tak SAR MH370 tu kat Kutub Selatan aje, weh? 

Misteri tu aku boleh caya lagi. Tragedi? Tak, kut !!! Kepala hotak sapa caya nak terhempas sampai Laut Hindi Selatan tu...Kalau teknikal rosak, nak terhempas pun mesti kat Laut China Selatan le. Hapah takde bukti pesawat dah terhempas atau menyelam di laut pun...Tut tut ada gambor satelit puaka mana entah cerap sampah terapung kat laut tu? Totally rubbish.. imo ! 

TAPI sebenornya kita ni kena le siasat, buat SAR diri sendiri... cer, perati & perikse hati sendiri ! Ni berkenaan soal hati, iman & amal soleh, ibadat solat kite. Betul dah ke niat, bacaan Fatihah kita?? Bab solat berjemaah di masjid atau surau tu lagi PENTING kita buat SAR !! 


Ni BUKAN tokong DAP buat Ingat Cina semua komunis ke?  Don't be a fool...  ni MASJID la.  The Great Mosque of Xi'an, located in Shaanxi province, China, is the oldest and one of the most renowned mosques in the country founded in 742.

Bukan lagi misteri TAPI ianya 1 tragedi bila mana hampir semua masjid & surau 1 Malaysia terus hilang dalam hati Muslimun. Ke mana karamnya hati para Muslimun & Muslimah, orang Islam kita? INGAT !! Hanya MALAUN saja dia tak endah nak dirikan solat & berjemaah di masjid & surau ni, ada paham ?

Tok imam di sana sini dah lama keseorangan. Kesepian. Kut ada makmum dia HANYA tukang buang taik cicak iaitu Tok Siak (no punt indended..Tok siak ni1 kerja mulia, anyway) dan Tok BIlal, tukang bang/ azan. Itu pun, kut rajin deme pegi la, kut ada cerita sensasi hiburan terkini di tb (baca: telebisyen) haram deme nak ke surau, masjid..baik le deme melangut depan tb tu. Kesian kat Tok Imam le tak dapat nak buat kerja dia pimpin solat jemaah.

BUKAN lagi menjadi misteri TAPI 1 kes REALITI ... khasnya di negeri pimpinan kerajaan UMNO-BN, makmun hilang daripada sistem radar Tok Imam tanpa dapat dikesan ke mana terhempasnya iman para makmun & malaun sekalian. ALAS, they seem like they don't even care at all. Janji deme dah buat yang terbaik iaitu buat masjid, surau sana sini, kan? Masjid kosong ke nak roboh ke bersawang ke ada ke deme kisah? Yo lantak le ! Janji fulu$$ !!

Edisi SAR entri kali ni aku tak nak cerite le pasal kapal selam Scorpene kita yang tak berapa mahal tu.... BUKAN pasal radar canggih USA - Active Electronically Scanned Array (AESA). Aku heran misteri takde nya imam & muazzin bertugas untuk solat fardhu tertentu di Masjid Negeri Perak, di Ipoh sejak 2 menjak ni... "Berakhir kat mana pulak deme tu?"..haha ..Tuang kroje ke sakit? Ada MC ke? 

Ke DAP Perak atau Setiausaha DAP LGE bagi arahan kat deme tak boleh solat atau bang lagi kat masjid, yeop? Ate, Melayu dah ramai mampuih dikatuk orang kapir ke sampai masjid dah sunyi sepi, yek? 

Salah teknikal? Speaker & amplifier dah rosak, ye ke yong? Cer cerite bebeno ape ke he nye?

Salah orang lain ke bila azan tak berkumandang khasnya fardhu Subuh, Zuhur & Asar di masjid, surau tempat orang Melayu Islam ramai? Kut ye pun ada le sapa-sapa bang ajak solat ke surau, masjid tu, kenape ramai Melayu Islam tak pegi solat jemaah di surau, masjid tu? 

Tak malu ke jadi "juara Kalimah Allah" tapi haram tak nampak muka ke surau, masjid kecuali sekali sekala aje ?? Tak malu ke ngaku pejuang Islam tapi tak dapat mujahadah & istiqamah berjemaah di surau, masjid kariah korang tu? Be a shame of yerself! Have a grip, bro ! 

Yang udah boleh & rajin ke masjid, surau tu cer tingkatkan kualiti jadi lebih elok...go another notch ..go level hati lebih ikhlas, jaga akhlak Islam!! 

Jaga mulut jangan cakap lepas atau cakap berdegor-degor hal peribadi atau parti politik atau apa saja perkara yang menyinggung perasaan mana-mana jemaah. Kita sembang tempat lain saje. Biar le surau, masjid "hidup 5 waktu" dulu + kukuhkan silaturrahim sesama insan. Politics, hatre, funny-yet-weird world aside !

Sekian dimaklumkan. Harap mendapat perhatian pihak tuan puan & jawapan dengan kadar segera !! Terima kasih. 

Takkan nak salahkan Cina DAP jugak kut? Agak- agak le, weh !!


(Idea & ekstrak daripada blog Abu-ya Nawas ...hehe.. cheers, bro)


13 March 2014

Hilang? Terawang-awang? Jatuh? Terhempas? Karam?



Here we go again... i wanted to write of late BUT i couldn't find time... alas, i did nowt...i just read others' writings. Sorry for my "missing"...i feel like writing a poem today...such as... haha.. jangan mare, yek ?!

Cheers anyway...for this lovely pic.


Kita ini hanya manusia biasa,
Siapa pun hebat mana kita dipandang manusia biasa-biasa di luar sana,
Lumrah resmi alam dan kehendak Ilahi sunatullah-Nya,
Tetap kita yang hidup ini pasti akan dijemput Izrail,
Justeru mati jua akhirnya kita yang perasan hebat ini, 
Adakah kita akan beristirehat di taman syurgawi di tanah waqaf di hujung kampung?
Atau bermula episod duka dan lara sehingga kampung kekal abadi?
Sebelum manusia semuanya dibicara di mahkamah di padang nan luas sana.

Kita yang sihat akan ada masanya kita menderita sakit,
Sakit demam pening biasa-biasa, 
Biar sakit kronik tidak diberi harapan oleh para pakar perubatan, 
Kita percaya dan fahamlah kita yang beriman kepada Allah,
Akan perlu sentiasa diuji,
Ada ujian berupa kesusahan hidup, wabak penyakit, kemalangan,
insiden kehilangan, kelemasan,
Ada ujian berupa kekuasaan, kemenangan, limpahan harta benda,
Sihat tubuh badan, kesenangan adanya anak bini, keamanan
Sepertinya kita diberkat oleh Allah atau semua itu hanya istidraj semata?

Siapalah kita pada pandangan Allah?
Jawapannya ada pada betapa banyaknya ujian  berjaya ditempuhi,
Dengan ikhlas, redha, tawaduk, tawajjuh semua sifat terpuji,
Yang pastinya kita hanya berjaya jika Allah redha akan kita,
Justeru jangan kita kehilangan sesuatu yang berharga jauh lebih daripada seisi dunia,
iaitu perihal iman dan Islam,
Kita ini hakikatnya tiada apa mulanya dan akan tiada apa akhirnya,
Jika kita terus menerus kehilangan dan kerugian !! 

Carilah ilmu yang bermanfaat untuk urusan dunia dan akhirat kita,
Berimanlah kita sebagai seorang pencinta Allah dan Rasulullah serta semua rukun wajib,
Beramal solehlah sebanyak mungkin dengan ikhlas hati,
Berilah kasih sayang ehsan kita terhadap semua makhlukNya,
Terutamanya kepada mereka yang hampir, memerlukan dan kehilangan.

Kita boleh bebas terbang terawang-awang di langit biru,
Antara kita mahu bebas hidup di dunia ini?
Kita adakalanya jatuh terduduk tanpa luka,
Antara kita ada yang jatuh terhempas dan karam,
Tapi janganlah kita jatuh ke lembah kehinaan,
Karam kelemasan dalam lautan
dosa dan noda,
Sepertinya misteri insiden kehilangan, karam dan mati sebelum ajal sendiri, 
Hidup ini biarlah bermatlamat dan berpada-pada, 
Kelak kita akan sentiasa berbahagia dengan Rahmat-Nya. 




p/s :  


Kehilangan MH370 adalah "blessing in disguise" untuk orang yang tinggal supaya kita sendiri tidak kehilangan. 

Orang yang meninggalkan kita akan sentiasa kita doakan kebahagiaan, keampunan kepada Allah. 








21 December 2013

Apa lagi Kerajaan UmNo-BN Mahu??? Naik jer Le Apa Benda pun... Who Cares??




In this part of "wonderful world" here in Malaysia we are terribly amazed and grateful of fun-tastic leadership of government of today !! Long may it be ??

NOT !! 

ho ho ho ... hanya penyokong dia yang bijak tapi tertipu, orang ramai yang rata-rata naif dan mudah ditipu + orang yang berkepentingan duniawi (kejar projek kerajaan, business terikat dengan pengaruh orang besar UmNo, GLC) akan terus cast their votes for & side with this "the Devils we know" !

We vote too...but with our feet !! haha...

Boleh belah la kita nak sokong penjajah, lanun, samseng bertauliah/ berparlimen??  Ini macam kalu + lagi depa tu tak reti-reti nak insaf, taubat, ok then, depa boleh jalan @ "Go to hell", lah all Sociopaths !!  


Credit, kudos to bro Zunar !! 

Apa lagi "Kabinet" Najib & Rosmah mahu daripada kita? Mahu orang kita merangkak 'sembah' kat kaki depa ke? Tu depa dah dapat for ages !! 

Better ask Melayu dalam 47%~48% pengundi BN apa depa dapat lepas depa menang PRU13?

Yang miskin, terkena lagi... kena tipu idup idup!!
Yang kaya boleh lagi senyum !! 

Kroni depa jugak yang kenyang dapat paw orang kita sendiri dengan macam-macam kenaikan harga barangan keperluan, tarif elektrik, tol, yang hanya menambah bebanan kos saraan hidup kepada orang kita sendiri yang berpendapatan kurang RM4k/ bulan !!

SAH !! 

Bukan le orang, tauke Cina, India ke apa yang menyusahkan orang kita tapi pemimpin Melayu sendiri yang dalam UmNo, pasca PRU13 ni nampak gayanya tak pandai urus-tadbir ekonomi, kewangan negara.

Apa lagi depa mahu? Nak orang kita mati ke ? 

Ada sultan & Raja pun kita tak leh nak harap nak tolong rakyat biasa. Yang melingkupkan lagi, tu yang banyak ada !

Merry "Keris Mas" to all "Melayu" di sana. Happy New Gear, too.

Ofc, depa suka kerajaan yang ada...dapat BR1M nanti depa akan pi beli  baju baru ke rantai emas ke apa. New gear le tu, kan? hehe

Kita pulak? We got to do what we got to do. Bersabar + terus bersabar berusaha.... + bersyukur (in a wider concept) ! InsyaAllah, victory is lurking around! 

Percaya + yakinlah Allah, Islam, Rasullulah, keluarga baginda s.a.w. + para sahabat r.a. Nowt easy in this "journey of ours" but that's it... the blessing in disguise. 

Nak senang baik le kita 'tidor' saja tak payah berjuang, susah-susah usaha! Takder le susah hati nak pikir semua ni. Tapi hidup macma tu ada makna ke? Dah macam lembu 'feedlot" aje, kan?

Just be yourself... stand up & be counted!! Oh, well... All's well that ends well, right ??



18 December 2013

TerBUKTI si Zahid "Komedi" Hamidi memang Gred A ..Clown !!



This Ahmad Zahid "Mr. Arrogant" Hamidi did it again, huh? What's new? Another gist, another "tip and run" to his political foes - Mat Sabu - this time around !!


He never ever cease to make peep ROFL, in the same time, sad to his blatant allegation, defamation, any sort of joke that could be considered unsavory, bigoted, or maybe in some cases, downright sick ! 
So what if this man insults large segments of Malaysians every time he opens his mouth? So what if he makes a mockery of Malaysia's claim to be a moderate and tolerant country? That's indicative of how well Zahid has played his part and capitalised his power whilst at helm. 

"I leave it to (Minister in charge of religious affairs) Datuk Jamil Khir Baharom to take action against the Shia leader who occupies the number two post (in PAS)."

However, Mat Sabu pointed out that he was not sure if Ahmad Zahid was referring to him as the deputy presidency is not the number 2 post in the Islamic party. Why in hell he was trying to pick on Tuan Guru Datuk Haron Din ?? haha


"In PAS, the highest post is held by Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. And Tuan Guru Datuk Haron Din holds the second top post," Mat Sabu said. 



Netizens were quick to point out that the Umno vice-president’s zeal in “defending the human rights of police and victims of robbery, shooting and murder” apparently did not extend to the suspected murderers of Altantuya Shaariibuu and Gaik Yap .
His stance that police should shoot suspected criminals without warning has attracted ridicule from Internet users. The Home Minister standing with the words,

 No need to give warnings. If we have proof, shoot first” 



Evidence, proof of Grade A, huh?? No wonder he just opened fire 'shoot 1st' the suspect in Mat Sabu ?!


Sebenarnya, gua nak tulih dalam BM ...TAPi bila darah dah mendidih, geram gua memang tak boleh tulih BM, automatik tulih dalam BI... tu dah cara gua berpikir kut? hehe.... Cian Mat Sabu, kut ya pun nak tangkap Mat Sabu bior le dakwa dia kat mahkamah. Baru tepat.

KDN dilaporkan memiliki bukti lebih bermutu - dikategorikan sebagai "gred A" - yang didakwa boleh mengaitkan Mohamad sebagai pengikut Syiah.

Penolong setiausaha bahagian keselamatan dan ketenteraman awam KDN Zamihan Mat Zain mendakwa, bukti berkenaan termasuk kenyataan dari individu didakwa "anak buah" Mohamad Sabu.



p/s :

BS !! 1 lagi projek Bari$an Na$ional ! Rasionalisi, my foot. 

Surely Zahid "Grade A Clown" Hamidi will not waver from word nor conciliate.  Lets see if he gonna eat any humble pie later on.

"Guling Kerajaan" ??? No need that... Rofl... better, kita guling guling gelak kat si Zahid...haha.


09 December 2013

"Pengurusan Banjir Terbaik" mesti la Cakna Segala Maknenek Keperluan Mangsa !!!



Arakian berkokok la si jantan di dewan tu, "Pengurusan Banjir Kita Terbaik" ??? Terbaik di dunia? Terbaik di Asia Tenggara? "Terbaik" dalam kepala hotak kau? Apa bukti Menteri to back it up? Pengerusi Majlis Keselamatan Negara pun takat tengok daripada atas langit (naik kapal terbang, heli??) tengok keadaan banjir, ye? Patut le dia tak tau susahnya rakyat yang menanggung bencana banjir tu. At least, MKN kena le buat yang terbaik & give it all, giving all it takes to alleviate peoples' pain & losses.

Pengarah pun samdol, pengurus tentunya ngong jugak le. This, am being honest & after trying so hard to assuage my anger !

JANGAN le kita harapkan dibagi 1 khemah per famili mangsa bencana banjir, alas, barang keperluan asas lain pun tak diagihkan dengan cepat & tepat - selimut, tikar dan sebagainya !! Takkan khemah pun nak berkira dengan rakyat yang memerlukan?? Takkan le kerajaan pusat tak cukup bajet nak sediakan dalam 10k to 20k khemah (family tents) ? 

Sengkek betui ke...atau...dah ada orang seleweng peruntukan duit khemah?

haha..  what's new? 

20,000 pieces x RM200 tent = RM4 juta...baru 4 juta...so, please spend money for our peoples' good sake!!


Takkan indoor tent like this, kerajaan tak leh nak sediakan percuma ???
Khemah boleh dijual (tolak duit BR1M?) kat pusat pemindahan... Kedai 1Malaysia siapkan komisen gua tolong promote benda ni...haha 

Setakat bagi bekalan makan minum yang mencukupi & pindahkan (selamatkan) mangsa tu dah kira "terbaik", that's the best you can do? Yaa Allah, apa punya "understatement" Menteri tak tau malu, bagitau kita. What he was trying to pull? That, he is a fool & trying to fool out of us?? Be real !!

p/s :

Sama aje Shahidan Kassim dengan Menteri si Zahid "Mr. Arrogant" Bagan Datoh tu... After inferring "No. 2 dalam PAS" terlibat Syiah?? 

Kalau bukan Mat Sabu, lu nak kita ingat sapa lu inferred? Takkan TGNA kot? TG Harun Din? Haha... u've having a laugh right? Kononnya KDN lu ada bukti Mat Sabu memang Syiah, mana dia buktinya??? Sembang aje lebihhh!

Mana dia kajian lu tentang penglibatan DSAI dalam kes "tetamu" orang kepulauan Sulu dulu yang kendiannya tembak polis, askar kita tu???

Mana dia kajian kau tentang harga kenderaan MPV yang kerajaan "terlebih bayar" hari tu?

BS !! 


24 November 2013

FAM WAJIB lanjutkan kontrak Rajagobal Seumur Hidup sama seperti Presiden FAM tu!!





Sepatutnya FAM lanjutkan kontrak jurulatih pasukan "Harimau Malaya" Rajagobal untuk seumur hidup seperti President FAM !! The same goes to Manager, Datuk Su-bahan who looks concern & talkative. Lupakan Ong Kim Swee tu selagi Rajagobal masih hidup!

Ho ho ho

Rajagobal, adalah juga seorang "Raja" yang patut rakyat terutamanya orang Melayu semua kena "sembah hormat" ! Sepatutnya dia terus diberi kontrak seumur hidup dengan gaji lebih lumayan, elaun-elaun yang pelbagai nama seperti mana malaun YB kerajaan. Dia dah banyak berjasa, kan?

Dia menang 2 piala berharga untuk kita semua peminat bolasepak negara kenang sehingga jadi fenomena kotemporari. Ramai yang 'tidur' dah bangkit semula & sokong team bolasepak negara.

BUT that's past. Nolstalgia. JANGAN kita sentimental sangat sampai buta hati & butakan mata tak nampak kelemahan, kegagalan Raja, manager pasukan & FAM sejak 2, 3 tahun ni. Sebab patriotik, wacana le kita sanggup bersusah payah nak kritik, tegur depa ni. Fgs !

Kekalahan terkini Harimau Malaya kepada Qatar adalah dijangka. Qatar adalah negara pengeluar minyak dunia maka kita takkan mungkin menandingi pengeluaran & juga harga minyak petrol di sana yang masih murah untuk rakyatnya. Begitu pun dengan subsidi yang kerajaan BN kita bagi, harga minyak petrol & diesel masih terendah di Asia.

Ops... apasal gua melencong ke minyak pulak ni??  hahaha ... i like sarcasm.

Kita peminat bolasepak memang redha + menjangka Malaysia akan gagal layak ke Piala Asia di Australia nanti. Kami tak sedih sikit habuk pun. Bahkan kami memang sudah menjangka Malaysia tak mungkin akan menjuarai Piala Dunia pada bila-bila masa pun... Not in 30 years.. & for many, NOT even in their life time. Sorry to disappoint you guys all. 

Justeru, apa yang kita jangka itu tiadalah kesalahan apa apa. Malaysia pernah gagal layak ke Piala Asia & Piala Dunia sebelum ni. In fact, dah banyak kali pun gagal & akan terus gagal lagi & lagi. Kita cuma mampu juara Adia Tenggara every now & then. Fakta. 

Alasan, sebab musabab punca kegagalan? 1001 ada. Yang jelas & terbesar adalah FAM sendiri.  

Benar, pemain akan menentukan keputusan, result sama ada kita menang atau kalah. TETAPI FAM yang sebenarnya bertanggungjawab memajukan atau memundurkan prestasi pasukan negara. Apa yang FAM rancang, buat, itulah hasil yang kita boleh jangka hasilnya dalam masa terdekat & jangka panjang..say 20 years time. 

We can only reap what we sow, then. If FAM plans to succeed, they must to do it to perfection. In today's rate, If FAM not able to better the team, we go backward & fail again & again. Any objection?

Apa FAM rancang 5,6 tahun dulu mungkin sesuai sehingga kita berjaya menang Piala AFF/ Suzuki Cup 2010 & SEA Games '09. Sekarang apa dah jadi? Kalah, kalah & kalah lagi.

Ok, ada kita kalah nasib. Ada kita memang patut kalah pun due to lethargic display of the team on that match day. Ada banyak kali kalah sebab inept tactics from the head coach, Rajagobal himself.  

Overall consensus is that we love to see the Malaysia team winning many games, get through to upper stage of any competiion & the trophies. We will chant names, sing along with that lovely performances on the pitch.

We fans really just hate more excuses from FAM officials plus shaggy display or performances on the pitch. Never mind losing games if the manager, head coach & the players on the pitch have put their shifts and tried their best to grain out a result.

Ranking kita dalam ranking dunia FIFA?? Agak-agak le. Who cares? Not to Rajagobal. Dia nak kita lawan pasukan cikai semata-mata dia nak bereksperimen & melancong?? 

Malaysia kini berjaya menduduki tangga ranking FIFA yang terbaik di antara negara pengeluar bolasepak dunia. We are in same paragraph with "orang yang tak reti main bola". Gua cakap lu !! 



200 Andorra160Equal
201 Somalia140Equal
202 Djibouti111Up
202 Cook Islands111Up
204 South Sudan101Up
204 Macau10-2Down
206 Anguilla30Equal
207 Bhutan00Equal
207 San Marino00Equal
207 Turks and Caicos Islands


Nombor 160 negara kita masih lebih baik daripada Macau, Somalia, San Marino, Bhutan?? Betul. Tapi sebaris dengan pasukan kudik...cokia...SAJA le. Apa kelas? Apa nak dibanggakan?

Walaupun Harimau Malaya kita tak pernah jumpa Somalia, San Marino, gua jamin dengan kepakaran FAM yang diterajui Presiden FAM Seumur Hidup, YDAM Sultan Ahmad Shah + dibantu oleh kecekapan jurulatih yang kita cintai, iaitu,  Rajagobal, team negara akan KALAH tipis dengan Somalia, Palestin & mana-mana negara yang "huru-hara" di luar sana.  

Mind you, team kita bukan "harimau" sebenar. Harimau jadian, pun tak. Mungkin hanya seeko kucing a.k.a. Pussycat le kot. They seemed laid back guys & humble to earth & can't beat anybody !!! 

Kita kalah bukan sebab apa. Bukan sebab Rajagobal tu dah tua, lemah atau sebab pengurusan, vision of FAM suck...BUKAN, bukan. Bukan sebab tu. hehe....Kita kalah sebab orang kita amat "pemurah".. kita kesian kat orang lain.. Kita suka kasi can. 

Ho ho ho

23 November 2013

Tahniah Us. Harun Taib ! Bravo Mat Sabu & Ust. Mohd Amar !




Any contest, race mesti ada outcome.. result. Ada yang menang tanpa bertanding. It was anything but a walkover for the reigning DUPP top man, Ustaz Harun Taib. As you walked it, you deserved kudos & special treats. Now, please, walk us through the lessons of "Walk the talk", "Don't be a Mr. Arrogant" and such.




The team yang menang dalam Muktamar kali ni must prove they can do the job & come out triumph in the next GE14 by using the recently-concluded GE13 postmortems together with experiences, expertise of those leaders as the springboard for better things. We hope they can do it.

To reach a goal we always have to aim high. Otherwise, there’s always a high likelihood that we will fail & be frustrated yet again. Well, we need to be a lot more ambitious as fortune favours the brave. If we want to achieve something big we have to think unrealistically. Sometimes. To be great we must take chances & risks.


“Aim for the sky and you’ll reach the ceiling. Aim for the ceiling and you’ll stay on the floor.”


Remember, no pain, no game. For those who certainly not even willing to go for it in life the chances are we’ll never reach our ultimate goals. To those cowards-cum-arrogant, please, do take a walk. NOW !! 

We must stand up & be counted. Even standout & walk off with the fights. We'll walk the talk with our President, Mr. Mat Sabu & rest. If needed, we'll be walking those arm-chair Ulamak around to do the same. Tinggalkan saja la ustaz "Arrogant" yang jadi pelesit, parasit, makhluk perosak" dalam PAS & be with those, the true fighters.






p/s :

Tajuk entri patutnya "Walk, walk & walkie-talkie" ke? Apa-apa aje la...haha....mind you, my write up is abot of rojak... BUT the bottomline is, kita mesti ikhlas hati, niat betul & kerja kuat dengan strategi untuk menang yang lebih efisien.



18 November 2013

Bugger off Ha$$an Jati-Akidah ... We don't need you no more!!



Apa lagi si Ha$an al-Bananana sorang ni merepek? Pom pang Pom pang ..blah blah blah "PAS dah tak betui" ? blah blah blah Melayu tu ini....haha.

Dia dah timbui balik pulak dah. Stail dia, buat press Conf. ler, apa lagi. Attention seeker, gile publisiti memang ghope tu le.. Sape lagi tak kenai perangai dia sejak azali tu?

Tiba-tiba dia mai buat perangai dia hat lama tu ... rajin nak "nyakat" PAS pasai perjuangan PAS tak sama perjuangan "keJatian" dia pasai hal Islam, Melayu, Raja Melayu" ?? haha...Have a grip, man !! Dia nak duk bawah "Bayangan Tuhan" lu pi le bawak puak lu. sudah le.

Ingat dah ghuyup, melingkup dah kejatian dia. Mai hingaq buat kecoh pulak menjelang Muktamar PAS kali ni? haha... Kerja nyakat ni kerja setan, mamat!! Tinggai pi la kat golongan setan, hantu jembalang saja buat semua tu. Buat pa hang sebuk nak buat kerja setan wahai anu pangkat "Presiden" sorang ni, iskhh 3x.. heran. Memang sejati sungguh dengan perangai sekufu dia - the devil we all know, too well ...that's Um-No.

Betui sangat le keputusan dia kena tendang keluar PAS. Good riddance imao. We've had enough of your craps. We've certainly not missing you as we lost no sleep over you. Dia ada pun buat semak saja..kacau sungguh.

Just "Get Lost" shall you... we'll not welcome you back, Ha$$an Gila-Talak !! You're HIS-story. End of !

Islam, Melayu & Raja Melayu (IMR) le sangat mamat ni?? ho ho.. imposter..
well, he feel no shame?? Sham-e old, sham old story.. never cease to p!$$ us off.

Please PAS... Learn from the past mistakes & look up to those who are successful in doing things for our better future.

There have been far too many false dawns for PAS...ofc, the national prime media offered no help in fawning over those "twist & turn" issues and whatnots. Yeah...They just did their 'jobs' .. nevertheless.

There must be an incestuous relationship between any organized crime and government? Ofc, yes they ought to do that devil jobs to prolong their conquest & mission.

Hence, we just do ours. Islamic way! Never let your persistence and passion turn into stubbornness and ignorance. Arrogance and ignorance go hand in hand to lead us to...hell. Nauzubillahi min zalik. Take heed !

Ni baru Hassan yang kita mau ikut....YB Hassan al-Banna.. Yang Berkhidmat untuk rakyat.

16 November 2013

Pom pang Pom pang..ye ye aje dia menafikan... tapi kantoi jugak.



Venue: Pom-Pom Island Resort, Semporna off Sabah’s eastern coast .

Time of incident : about 1 a.m. few days back then.

Beberapa petikan (as linked) akhbar online + Bernama, menyatakan :

Percutian sepasang suami isteri warga Taiwan berakhir tragedi apabila si suami mati ditembak manakala isterinya diculik sekumpulan lelaki di sebuah resort di Pulau Pom-Pom, dekat sini, awal pagi semalam.

Mayat Lin Min Hsu, 57, ditemui terbaring di dalam bilik dengan dua kesan tembakan di dada dan rusuk sebelah kiri manakala isterinya, An Wei Chang, 58, dipercayai dibawa lari kumpulan berkenaan.

In the incident, a Taiwanese tourist was found dead with two gun shot wounds while his wife is feared to be kidnapped by a group of men in the 1 am incident on Pom Pom Island near Semporna.


What did the authorities say?

Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) director general Datuk Mohammad Mentek has assured that there was no link between the abduction and murder at Pulau Pom Pom, Semporna early today and the terrorist intrusion in Lahad Datu. He said the latest incident was an isolated criminal case.

Local pirates and robbers are believed to be behind the murder of a Taiwanese man and the abduction of his wife from the island resort of Pom Pom off the coast of Semporna, said Deputy Home Minister Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar on Friday.

He said there was no indication that the culprits were from neigbouring countries or southern Philippines militants.

“I have received the full report from the Sabah police commissioner...there is no evidence to suggest the culprits are from southern Philippines."
Are you sure ?? Very bold a statement there Mr. ... TAPI kantoi...haha.... Apa cerita KPN, TS Khalid cakap kontradik apa lu cakap??? Lu sembang apa ni? Nak tipu sapa lagi? Lu nak cover kelemahan Esscom, sistem keselamatan & penguatkuasaan pun agak-agak le, jangan le nampak kebodohan lu.

Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar said, the attackers were believed to have come in a group of eight in a speedboat. The Al-Qaeda linked Abu Sayyaf terrorist group from the southern Philippines is suspected to be behind the murder-kidnap incident in Pulau Pom Pom, Semporna, Sabah yesterday.

Kat berita tv pun ada pengesahan penglibatan militan dalam kes ni.


Kump pengganas Abu Sayyaf terlibat kes culik & bunuh 2 pelancong Taiwan di Pulau Pom Pom, Sabah, awal pagi smlm.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


WHICH boggles us most... "What are you guys in the Home Ministry really doing/ talking?"

wth... "negara aman & sejahtera" ??

Mengaku aje le korang pemimpin yang lemah, tak reti buat kerja. Step down, please.

Argghhh... that's ain't gonna happen any time soon... Cuai & bodoh tak boleh didakwa, kan?

Yeah right we need to buck up abit ...We don't need speculate & trying to big thing up...

BUT the fact the Boss, Mr. Zzzzahid our Home Minister is crap don’t help either. His deputy even made it worse by spluttered shitty crap. False dawn?

Where is him now when we need Mr. Zzzahid most? Masih tengah bawak berbincang dengan "tetamu"-cum-pengganas yang datang ceroboh parairan kita di Sabah, ke? Mananya "shoot 1st" order (or more like "ordeal") lu tu?? Tegas, bior le bertempat.
Those bigots & criminal friends in such organised government only know how to make alot of fast buck for themselves + pass the buck (blame shiftly) onto a "scapegoat"... blimey !


05 November 2013

Where on earth.. ada Kerajaan macam kita yang begitu concern ??? haha



Minta maaf le ...bahasa kureng memuaskan......kot boleh telan le apa lu olang baca whilst i try to debunk those undoings from power that be.

Good Governance ke bila pemimpin negara naik cukai kepada rakyat dia. Orang biasa-biasa kena bayar lebih daripada lazimnya untuk tolong kepimpinan negara tambah perolehan, memperkasakan ekonomi?

Good Governance ke bila deme naikkan harga barang keperluan e.g. gula dengan alasan nak turunkan kes diabetes di kalangan masyakarat? Apa tak cakap terang-terang ini semua untuk tambah perolehan negara. Naik cukai rokok untuk kurangkan perokok? Utter rubbi$h.. B$ ! It all about the money...$!@L@n.

Kaching!! You love it alot...it's all about the MONEY! Just admit it!




Government with alot of money for the taxes they can gang ho buying many things in the world, never forget the happiness it brings, so you can live like a king/queen + spend it fooli$hly the people money, right??? Goddamnit !





The fact is... Kekayaan negara wajar memakmurkan rakyat terbanyak. Bila naik cukai, hasil bertambah, naik harga minyak mentah di pasaran dunia, patutnya kita akan dapat lebih bahagian kita.. kemakmuran ekonomi. Not otherwise, rakyat pulak kena 'paw', cukai, kesan kenaikan barang asas.

Kepimpinan UmNo tak beriya to apply good governance... deme tahu nak enyamun, melanun harta negara + menipu orang saja dengan cerita sensasi itu ini. Orang dia pun dia gamak tipu hidup-hidup.





Kita akan terus stand up & be counted, giving the UmNo hell.! Kita gasak UmNo, PAS, sapa pun kat puncak kuasa SUPAYA they'll always do the right things, make the right decision for the people. All the undoings, the mess you made.. please fix it up! IF not, good riddance to actual Hell.

NO..no chance to fix anything in that hell...  that real inferno, sombre place which full of torture, misery a certain destination for many people to go afterlife. So, do it right...here. You've been warned. Take heed ! Hijrah, please!!

26 October 2013

Hukum Hudud akan dijalankan segera & selari dengan GST ??



No, lah... Hudud akan segera dilaksanakan di negara Brunei untuk selamatkan rakyat daripada (jadi) pencuri & jaga keselamatan negara, nyawa rakyat, harta benda selain mencari keredhaan & keberkatan Allah iaitu Tuhan Maha Pencipta & Tuhan sekelian alam. 

Malaysia? Hudud? Tak selari. HANYA GST akan segera dilaksana sebab rakyat perlu selamatkan ekonomi negara. Sedangkan, pemimpin "bodohnya tak boleh didakwa SPRM" & juak dia "orang kerajaan" yang hanya pandai kutip hasil, cukai, zzzakat, boleh pulak deme berbelanja dengan sewenang-wenangnya & membazir + membudayakan rasuah dalam pengagihan nikmat "kek ekonomi negara" @ projek, peruntukan kewangan? Nak jaga kalimah "Allah" bukan main, TAPI suruhan, larangan Allah, tuntutan Islam boleh kome main-main pulak? Haram jadah punya perangai.

Eventually, dengan adanya GST kepimpinan yang bobrok akan boleh suap kita dengan irresistible BR1M a la hidangan eksotik sebab hasil negara bertambah. Hari bukan main manis mulut nak bagi BR1M sebanyak RM1000 jika BN menang PRU13, bukan ke? Oh, sabo sikit...nanti le menjelang PRU14 kome mintak le rakyat berbaris jenguk muka kome nak bagi le RM1000, kan? Daripada buat hudud potong tangan pencuri, jenayah berat, baik kome potong rakyat idup-idup kena tipu dengan kome boleh perintah terus menerus negara ni, kan?


"Dari itu janganlah takut kepada Undang-Undang Allah kerana Allah itu sama sekali tidak pernah salah macam kita salah, sama sekali tidak pernah lupa seperti kita lupa, sama sekali tidak pernah keliru seperti kita keliru"

“Oleh itu, janganlah Undang-Undang Allah diragui. Siapa kita untuk meragui Undang-Undang Allah? Ya, Allah sendiri yang menggubalnya untuk kita, sepatutnya kita wajib bersyukur dan berterima kasih,” nasihat Yang Berhormat Pehin, Mufti Kerajaan Brunei. 

Besides, apa perlu hukum hudud kat Malaysia pada kepimpinan negara sekarang + penyokong deme? Pencuri, lanun, perompak, sundal, peragut & samseng mana deme nak ikut ajaran, hukum Islam? Takde maknanya!

Not, selagi deme ligat tengah berusaha gigih mengumpui harta dunia, rajin ke sana ke mari merembat projek yang bukan-bukan harga dia, selagi deme kuat tak rasa nak mati lagi besok selagi tu le deme tak insaf akan insaf. Kot pegi masjid pun sebab ada program "yang tak dapat dielakkan!"

Dulu ya, dah buat dah pun hukum hudud di tanahair kita... read the textbook. Sejarah. Masa zaman Melaka ada Sultan, beraja? Perhaps gua pun dah lupa bila. Maybe years before that. Lepas penjajah masuk silih berganti, lepas 1, 1. Memula orang putih pastu orang Jepun, pastu sama kaler kulit. Albeit, orang kita, perangai saling tak tumpah macam penyangak penjajah dulu jugak le. Pembangunan saja le modai dia. Apa orang putih dulu tak buat pembangunan kat negara ni ke? Deme le buat.

Stesen keretapi, hospital, MCKK, sistem jalan raya, industri, pendidikan dulu tu orang Melayu bangsawan daripada UmNo ke buat? Jangan harap nak buat jarum sebatang pun. Baik le deme terus selesa mengending, ampu penjajah masa tu. 


GST adalah hukuman dunia ciptaan manusia. Itu pun kita hanya 1x bayar cukai saja. Takde concurrent taxes?? whoaa ..unbelievable nice thought of UmNo-BN leaderships?? So the Pirates of Boleh-land told us to believe... yeah, make believe.

Lie, lie, they lie to us, again. Nampak sangat nipunya. Dah tu, masa bila negara akan dapat memperkasa ekonomi, tambah pendapatan KALAU nilai kutipan hasil cukai daripada GST akan menyumbang sikit ciput saja, tak macam "keuntungan" cukai biasa tu? Apa jadah buat GST kalau tak dapat multiply hasil negara, boleh addressing "leakage in expenditure"??


Well, gua ingat dua reserve this GST ni dulu...until late. Mungkin tahun depan kita tahu lebih lanjut. Dengan kesan TPPA lagi? Kita tengok le apa ker effect wacana fiskal kerajaan kat rakyat biasa-biasa (working average people), ok? Merana, melarat ke tak nasib deme?

Takpa, yek? "BR1M kan ado??"

hohoho.. masak le kome.