03 March 2015

Keme Taat kat si 'Bahlul' yang Bijaksana SAHAJA.. daripada raban teben wala' kat Ulamak "Barua Setan" Dunia !!



Don' be a fool ... yet, be like "Bahlul @ Bohloul".. if we can !  

Al - Fatehah !! Credit where credit is due !



Sebutan "Bahlul" bukanlah dari Bahasa Arab tetapi berasal dari Bahasa Persia (Iran) yang erti harfiahnya adalah ”gila" atau " sakit jiwa”.

Ia bukanlah sebuah rekayasa atau fantasi belaka. Ternyata, ia adalah seorang tokoh dengan jolokan  "Bahlul" itu sememangnya ada. Dia bernama Wahab Bin Amr, atau, Wahab Ibn Amr.

Dia dilahir di Kufah dan wafat di Basrah (Baghdad) pada tahun 812 M. Hampir separuh hidupnya menetap dan tinggal di Basrah (Baghdad), yang pada waktu itu dipimpin oleh dinasti Khalifah Abbasiyyah yang zalim.

Wahab bin Amr atau "Bahlul" sebenarnya adalah seorang sufi yang soleh dan bijaksana. Dia juga hidup di antara para sufi-sufi besar di zamannya seperti Al Muhasibi ra (w. 857 M), juga Abul Qasim Junaid Al Baghdadi ra (w. 910 M).

Some said, because of a critcal situation, Bohlol acted insanely by the Imam's order. By doing this, he was saved from back then Caliph, Haroun's punishment. Now, without any fear of danger, and in amusing ways, Bohlol protected himself from tyrannies. He insulted the notorious caliph and his courtiers just by talking. Nevertheless, people acknowledged his superior wisdom and excellence. Even today many of his stories are narrated in assemblies and teach the listeners valuable lessons.

Before becoming insane, Bohlol lived a life of influence and power, but after obeying the Imam's order, he turned his face away from the majesty and splendor of the world. In reality, he became crazy over Allah. He dressed in rags, preferred desolate places over Haroun's palaces, lived on a bite of stale bread. He did not accept favors from or depend upon Haroun or those like him. Bohlol preferred that way of life rather than bow down to the caliph and his courtiers.

One day Bohlol arrived at Haroun's palace and saw that the throne was empty. There was no one to stop him, so he unhesitatingly and fearlessly went and sat in Haroun's place. When the court slaves saw this, they immediately started whipping him and took him off the throne. Bohlol started crying. Haroun came and saw this; he asked those nearby why Bohlol was crying. A slave told him the whole story. Haroun scolded them and tried to cheer Bohlol up.

Bohlol said he wasn't crying at his condition, but at Haroun's condition. "I sat on the seat of caliphate wrongfully for a few seconds and received such a beating and endured such misfortune; but you have been sitting on this throne all your life! What troubles you must receive, yet you still don't fear the consequence."


Banyak lagi cerita si "Bahlul" yang hebat tu... antaranya, di zaman wali Allah Junaid Al-Baghdadi @ Abul Qasim, yang sanggup "mencemar duli" pegi cari si "Bahlul" untuk dapat nasihat @ berguru akan beberapa perkara !

NOWADAYS, today's news ?? IT's no news as it's nowt new to observe kita banyak betui tak macam "Bahlul" ... TAPI memang lebih teruk daripada bahlul (bodoh) bacaan & strategi politik, demer pulak nak kuasa, jawatan, sokongan untuk kepentiangan duniawi demer saja ! Umarak dengan hegemony, kerakusan, kasar, korup.

DAN, to make thing worse, perangai ulamak banyak pun macam celaka @ jadi barua setan ! Inke benor demer nak kuase, jawatan, sokongan.... yeah right, better the (red) devils we know, eh? That rings bell to anyone? Yes, that exactly do the rounds lately !

haha !! 

Takkan kita nak taat membab*buta kut? Kita, kan ker Islam? Baik ler kite taat kat si Bahlul tu, lagi elok daripada sesat larat, raban teben dibuatnya kita dengan segala makneka reka cipta 'FAKTA' @ fatwa yang auta ! Hari-hari mau tipu orang, lama-lama jadi "Auto-Auta", perhaps !



Baru perintah PAS dia dah tak berapa adil .. tu belum perintah negara lagi. Arghh Jangan sape nak tegur@ kritik dia, tau ??
Dia sah BUKAN "Bahlul" TAPi lu sendiri mau ingat la .. ni tahun "sheep" !  

Goat Luck to him & his fellowsheep ! Mesti ada "kambing hitam" punya lah ! Tak caya?
hehe



21 February 2015

Lo Que Será, Será (What Will be, WILL be) .. Kita dapat ke tak dapat ker, kita serah kat Allah SAHAJA !!



Apa pun masalah, permintaan hajat kita tak kunjung tiba atau tertunai di dunia ini, sudah ler tu, kita kena sabor & redha aje ler. SEBAB ALLAH dah simpan yang lebih besor, lebih baik di akhirat kelak.

Ada alim ulamak ( bukan TGHH ) berpesan, "Kita perlu rasa selesa dengan apa yang tak diberi oleh Allah ini kerana yang Allah telah simpan (rahsia) khasnya untuk kita kemudian nanti. 

"Tetaplah kita menunggu di pintu harapan Allah azza wa Jalla"

















20 February 2015

Gong Xi Fa Choi ! Tahniah sebab Mendaulatkan Allah dalam Hidup ! Moh Kite Tajdid !!













# Sibuklah "mengingati mati" & muhasabah @ cari salah & perbaiki (transformasi, reformasi) diri sendiri !

# Anggaplah pujian & kejian (kritikan) orang lain kepada kita itu untuk situasi diri sendiri ! Jangan ler kite Riyak, Ujub, Sombong & sekufu dengannya !!







#  Kita sentiasa diuji Allah even so on the road to ...whatever, we're going to ! Tetapi kita mendedahkan "our true colours" when the tough (the rough) gets going, the going gets tough ! Segala sifat, sikap mazmudah (buruk) orang akan terbongkar di jalan ! Malulah kita kepada Allah !!

#  Muhasabah diri. Kekalkan iman, akhlak + bersikap baik (mahmudah) di jalan raya supaya kita sentiasa mempraktikkan Islam dalam mencari keredhaan Allah !

&  Jadilah "Muslim yang baik yang orang selamt daripada mulut (lidah) & perbuatan kita" dengan kita jadi "manfaat" kepada umum. Juga kita memandu dengan perasaan sabor, redho, kasih sayang, prihatin keselamatan orang juga !






#  Ketahui adakah kita ikhlas kerana Allah Azza wa Jalla?





#  Mabrur atau marduk (Diteriam atau Ditolakkah) oleh Allah s.w.t. akan segala amalan soleh, ibadat kita ?


15 February 2015

Tenangkan Hati .. Jom berZikir .. Istiqamah Ingatkan Allah !!!




Through thick & thin in this life time of ours ... kita kena serah kebergantungan kita kepada Allah !

Just as time like this ! Allahu Akbar !








13 February 2015

Pergilah wahai Hati yang Tenang ! TGNA u'll Always be in Our Heart & Mind !





AL- Fatehah  & marilah kita doakan TGNA di anugerahkan keampunan & redho oleh Allah...

Semoga TG Nik Abdul Aziz @ TGNA diakui Allah sebagai seorang lagi pejuang Islam@ mujahideen yang syahid fisabilillah yang ikhlas.



JANGANlah kita bersedih sangat dengan kematian TGNA. Rasullullah s.a.w. juga tel;ah pergi sebelum kita. Perjuangan Islam yang suci kita perlu teruskan...March on !



Hasbunallah wa ni’mal wakil, ni’mal maula wa ni’man nashir …
“Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung”


يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ﴿٢٧﴾ ارْجِعِي إِلَىٰ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً ﴿٢٨﴾ فَادْخُلِي فِي عِبَادِي ﴿٢٩﴾ وَادْخُلِي جَنَّتِي ﴿٣٠﴾
Hai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridhai; lalu masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku, dan masuklah ke dalam surga-Ku (QS al-Fajr [89]: 27-30).

Buat semua "pemimpin", INGATlah kita akan dihisab @ dipertanggungjawabkan hal amanah yang diberi.  Lakukan "yang terbaik" seperti yang diredhai disukai oleh Allah, untuk manfaat kita bersama semuanya dari dunia sehingga ke akhirat ! 

مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْتَرْعِيهِ اللَّهُ رَعِيَّةً يَمُوتُ يَوْمَ يَمُوتُ وَهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ إِلاَّ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ  
Ertinya: “Tidak ada seorang hamba yang Allah pimpinkan kepadanya orang-orang, dia mati dalam keadaan ia menipu orang-orang yang dipimpinnya, kecuali Allah telah mengharamkan atasnya syurga.” (riwayat Muslim)
Imam Ahmad rahimahullah ditanya ketika dia disiksa oleh pemimpin pada zamannya, kata Imam Ahmad,
لَوْ كَانَ لَنَا دَعْوَةٌ مُسْتَجَابَةٌ لَدَعَوْنَا بِهَا لِلسُّلْطَانِ
Ertinya: “Andai kami memiliki doa yang mustajab, pasti akan kami doakan kebaikan bagi pemimpin.” (Majmu’ Al-Fatawa, 28/391)

Ulama besar Fudhail bin ‘Iyadh turut mengatakan hal yang sama,
لو كان لي دعوة مستجابة ما جعلتها الا في السلطان
Ertinya: “Seandainya aku memiliki satu doa yang pasti dikabulkan, tidak akan aku ucapkan kecuali untuk mendoakan kebaikan pemimpin.”

Beliau ditanya mengapa perlu didoakan kebaikan bagi pemimpin? Jawab Fudhail bin ‘Iyadh,

إذا جعلتها في نفسي لم تعدني وإذا جعلتها في السلطان صلح فصلح بصلاحه العباد والبلاد فأمرنا أن ندعو لهم بالصلاح ولم نؤمر أن ندعو عليهم وإن جاروا وظلموا لأن جورهم وظلمهم على أنفسهم وصلاحهم لأنفسهم وللمسلمين
Ertinya: “Jika doa itu hanya untuk diriku, tidak akan kembali kepadaku. Namun jika aku panjatkan doa untuk kebaikan pemimpin, kemudian dia jadi baik, maka masyarakat dan negara akan menjadi baik. Kita diperintahkan untuk mendoakan kebaikan untuk mereka, dan kita tidak diperintahkan untuk mendoakan keburukan bagi mereka, meskipun mereka zalim. Kerana kezaliman mereka akan ditanggung mereka sendiri, sementara kebaikan mereka akan dirasai oleh mereka dan kaum muslimin.” (Syarhus Sunnah, hal. 51)

05 February 2015

UKE kena Fitnah ( ler konon ) ? Ker, ni kes backfire ?




U're what u've eaten, said ! We deserve what we've got ! In short, we ONLY reap what we sown ! so... wth, u deny now ? Just admit it 





Ni kes " Terjebak " .. terjerat, terlajak kata ..  SAMA kes dengan TGHH, Mu-stop-a & sekufu dengannya ! Dia memang rasis ! Sebijik chauvinist aje... apa beza lu dengan DAP kalau macam tu?  Elok ler stick to u do best .. ceramah aje pase Islam, udah ler UKE, usah sibuk "politik" kalau dah tak reti ! Kan dah terkena !

Melayu jadi hamba sebab "jadi askar, polis, bagai" ? Lu sendiri hina bangsa sendiri. Takda sapa suruh Melayu jadi pun ! Dasar kerajaan yg lemah serba-serbi sejak dulu yang jadi punca Melayu ketinggalan. Tambah buruk nasib Melayu bila ada pulak jenih ustaz, ulamak yang tahu menghasut pasal bangsa sendiri aje tapi tak berani dedah malah sorok kelemahan kerajaan yang didominasi oleh bangsa sendiri ! Prejudice !

Apa maksud ungkapan UKE dengan "pertahan agama" ?? Kalau takat kemampuan kerajaan kita bina masjid sana sini di negara ni? Haha... Apa ler sangat banyaknya bangunan TANPA ramainya orang mengimarahkannya dengan solat fardhu 5 waktu? Dengan banyaknya aktiviti masjid, surau yang bermanfaat untuk kariahnya ? 

Lu bagi contoh pun tak kena tempat ler, ustaz, sorry to say ! Lu silap lu sendiri tanggung aje ler. Takyah ler seret "jutaan peminat" lu sama polemik ni. "Ayahanda" NGO mana pun ramai buat semak aje.. takder maknanya - jenih koje tak semengah, tahu mintak duit aje tu - Iman, takwa sendiri, anak buah, keluarga pun masih tunggang langgang, masih fasiq dengan dosa setiap hari buat, apa diharapkan "pertahan Islam" .. ape bendernye ? Wayang aje lebih !


/// ... benar daripada yang bertaubat !


Hanz !



uhh, gua nak tuju 1 lagu ler untuk semua penipu di luar sana ! Better be extra careful what u gonna say (write or think) !!   WHAT goes around, comes around !  hehe 




REMEMBER that in back of yer mind !  Always !


ni lagu gua tuju buat pejuang yang ikhlas - Mujahideen !

10 December 2014

Takde Ler Hebat, Kuat Mana Sangat UmNo Tanpa "Mekap" (Armour of Makeup ..of Excuses, Stories, Lies, Slanders) !!



Perhatian semua .. Listen (11x) ...at last..after a while....hehe.. dapat jugak tulih sikit kali ni... Alhamdulillah !



Lepas PAU demer hari tu dah makin terserlah mekap si UMNO ni  ! Patut le lepas deme, deme lagi menang..dan terus menang PRU & perintah negara ni ! Dengan salahgunakuasa, ugutan & wayang... cukup baik sungguh cinematography demer depan rakyat penyokong demer!

Padahalnya, demer le paling kuat " Makeups, Make Up, mekap, mekap" bagai !!

INGAT ! Ada benda yang dah teruk, mekap le macam mana pun, tetap kita akan nampak dia tu teruk, buruk, jahat & all !

A lots of nugget of wisdom out there. They assume makeup ONLY demonstrates the incredible transforming power of cosmetics. Yes, it’s amazing what makeup can do. This kind of deceive somehow outraging men as it seems like women would lie to them. .

Rentikan aje le buat kerja mekap yang 'mengelirukan' orang lain ni !  Yang patut-patut tu, silakan ler ! Know the right from the wrong ! 


UmNo, byword, banyak benor pakai "make up" nya. Kita dah kenal sangat dah.. Tengok perangai, ciri-ciri perjuangan, ketakwaan depa pun kita kenal dah depa memang jenis "Mekap aje lebih", as below:


Make up :  
#1 -  be reconciled after a quarrel.
It's just like, "let's kiss and make up" ??
synonyms:be friends again, 
blah blah blah

Depa le yang suka sangat main lagu 'Perpaduan' tapi selama hari ni bukan depa ke yang api-api orang kita supaya kelahi, dengki sesama kita ! Lepas dah macam-macam tuduh, dakwa, burukkan orang, eihh, tiba-tiba dia "main chup, chup" pulak ! Depa seru ayat keramat depa le, apa lagi ?

"Jom le kita berdamai, kita kena ber"1"  demi perpaduan ummah Melayu-Islam"

Cer kita jawab 1 soalan jap !! Pikio (pikir) betui betui... pakai le otak tu !! Ini soalannya :

#1)   What UmNo without their Armour of Makeup ??

         Apakah UmNo tanpa penggunaan kosmetiknya?

a) Clueless, Careless, Brainless - SHAMELESS, sloppy governance !

just like Team bolasepak "Harimau Malaya" yang main entah hapa hapa .. macam 'kucing kurap' aje ! 


b)  Alat & Boneka Penjajah ..FACT ... 

undang-undang pun kekal guna-pakai hat lama tu jugak. Yang hat British bagi kat kita dulu ! Kut ada pinda pun patches here & there , tu pun demi political survival depa jugak le. "Kepentingan rakyat" konon ! Tukor nama jalan depa berani le ... haha 


c) They are just simply "Bigots, Traitors, Impostor, Imposer" ... 
who know **** but to impost TAXes (read: GST) & more taxes to their own people.

d) They are just like any Celebs with their Armor Of 'Makeups' ! 

e) They are all LIARs & Criminals !! They "makeups" sampai depa dah sebati dalam jenayah, pakat-pakat cover kengkawan yang sekapal depa dalam buat jahat ni ... "physical or mental constitution" =  the makeup of a criminal ?

In short ...UmNo they ONLY want power for themselves.. to the MOST ! They just fooled around & made believe their own people that we're blessed & independent. 

Without Um=No we'd all 'live in the jungles or caves' !?  
hohoho  


Kalau tak, takde le quote "macam bangang aje" (daripada sorang YB) as below: 



Changkat Jering (Ir Nizar) should recall he managed to further his studies overseas with a government scholarship, "
said Mohamad Zahir who reminded Mohamad Nizar that it was Umno who was at the discussion table to gain Independence from the British.

Hilarious, huh ! Hail stupidity of the people ..Hail democracy ! Whateva !


20 October 2014

Kita Kena Biasa-biasakan ler Mengatakan Orang (PUN intended) .. dengan syarat !





Kita ni kena ler paham Islam ni MUDAH aje.JANGAN tak paham bab "MENGATA ORANG" @ cerita buruk orang lain sesama kita ni !!

Hukum "mengatakan (keburukan) orang" asasnya memang "Haram".. yes, ada hadith tu merakamkan betapa Rasulullah s.a.w. benci orang menceritakan aib (buruk) orang kepada baginda. Literally camtu ler apa yang kita tahu (baca, dengar) daripada hadith tu.

TAPI hukum ni bukan tetap kepada semua orang, keadaan, kes .. ada pengecualiannya !

Hukum feqah ni berubah mengikut keadaan...tambahan, jika ia bersangkutan maslahat kebobrokan kepimpinan@ pemerintahan (politik), jenayah, kezaliman kepada orang lain & untuk maksud pengajaran kepada umum !!  Penafsiran dibuat oleh ulamk muktabar sejak zaman berzaman. 

Untuk sapa rasa tak suka nak mengata orang lain, OKAY, go on IF you can ! Pastikan "lu bikin serupa lu cakap" !
 
TAK usah le holier than thou !! Kita HARUS mengata orang JIKA tepat syaratnya.

JANGAN ler sembunyikan hal ni wahai para ulamak, ustaz "setan bisu" .. Ajarkan ler kepada masyarakat tentang kebenaran ilmu biar pahit, perit sekali!

Untuk orang yang di"kata"kan tu, "GI NGAJI, natang !" (pun intended)  ..haha






13 October 2014

Deme 2 ADUN PAS tu Bukan le Barua ...Deme tu sah sah le "Baru A" @ ada otak, cepat buat keputusan !




WHASSAP @ what is up, bro ? 



DEME ADUN 2 orang tu le "BARU A" .... SEBAB deme ada kelas, ada prinsip & cepat buat keputusan (tindakan) untuk selamatkan keadaan accordingly to consensus & general wisdom ! Harapkan yang lain? Cis, ramai pun lembab, khianat & tamak pulak tu !

Teman ok aje SOKONG 2 ADUN PAS tu diGANTUNG tak berTALI (keahlian), yeah allright ! TAPI sekejap, sekejap !! Teman heran sunggoh ni ... WAH cepat benor komer buat keputusan gantung orang, yek? Bravo ! Secepat gerila subversif ISIS menembak orang tawanan dalam 1 liang ? HAHA

ISU MB S'ngor hari tu teman maleh nak campur ! TAPI terpaksa jugak menyibukkan diri ! Here just to remind yang sudi mendengar (membaca) aje le! As we have been for more less 24 years, through thick and thin, WHY on earth them thickheaded in PAS begitu LEMBAB sangat buat keputusan & cakap belit belit yang langsung tak menguntungkan PR dalam tempoh isu MB baru S'ngor ? You know who... demer 2 ADUN tu aje ade "telor" berani buat keputusan drastik ! SO, WHY they both got the stick @ be the Scapegoats ?

Ok ape, 2 ADUN tu buat keputusan sokong DSKI tu ! TEPAT ! Deme le HEROES... tu le "BARU A" ..Demer paham demr kena tepati janji consensus & cepat matikan isu, langkah "berani mati" ! Bukan terkial-kial, terhegeh-hegeh buat keputusan & kerja sehingga ada pulak scandal dengan UMNO !

Ye le... sementara kepala PAS pening buat keputusan - pending or they buying some more time while they were in bargain untuk realisasi agenda UG dengan UMNO di SELANGOR ??

Alasan itu ini... "Pompuan tak layak pegang jawatan tinggi macam MB tu" ke TGHH ?? 
HAHA .. ridiculous ! Lu sembang sebijik macam lu sendiri pun pernah jadi barua ? 

IT takes a thief to catch a thief, remember ! hehe

P/S :

Ada ketua pun kepala senget sebab berat sangat sroban dia tu kut? 

Dah tu cakap pun jelabaih semacam aje, baik le letak Mat Sabu aje jadi kepala @ general in this mere war of todays' politics !

imo... this is JUST my 2 cents worth .. take it or leave it !


05 October 2014

Kena Bijak'sana' nak Pilih Kepimpinan !!



JANGAN tak tahu pulak yob, yong, abang, adik, kakak semua !! 


Basically, dalam Soal Pilih Kepimpinan - sapa ke orang yang boleh memimpin - negara, negeri ke cawangan kampung ke, semua tu dikira bab politik le, ada paham ! Soal kenegaraan ! 

Ianya penting ..... TAPI kan, but still yet down the pecking order to that of "soal ilmu, iman, akidah, amal & takwa dan sebagainya" ! Nevertheless, masih penting, tak boleh dipandang enteng sehingga telan aje bulat-2 apa 'berita' kat Tv,kat suratkabor, media tu kata !! We'd be paying the prices & be promptly punished our profligacy !


Imprint that dalam kepala hotak korang .. aku sama le !


Tu pasal le sejarah mengajar kita bahawasanya Rasulullah s.a.w. ambik masa agak lama - lebih kurang berapa puluh tahun ke - baru dapat perintah 1 negara/ daulah Islam ! Early days, apa yang dipentingkan adalah kena bagi orang (ahlul @ Muslim) tu sendiri paham apa ke dia Islam tu, ilmunya, apa pulak akidah, akhlaq, tasauf, bagai tu apa & amalkan, mantapkan dulu dalam hati, diri masing-masing. 

So be it ! Politik le ni termasuklah sapa nak jadi Raja, Sultan kita !! Yes, Rasulullah ada pesan Sultan, pemerintah kita ada "Bayangan Tuhan" di muka bumi ni !! So si Ha$$an Al-ly tu betui dah to a certain degree BUT alas was wrong in many ways!

TAPI JANGAN kata@ ingat TAKDA prasyarat "Bayangan Tuhan" cam mana?


Iaitu DEPA tu kena la orang yang BERIMAN, BERAMAL dengan agamanya, Islam & hukumnya, LAGI berlaku ADIL, amanah, bagai  !! Islam always 1st & on top over all other matters & personnel ! 

TAKda semua tu maknanya tak kira sapa dia tu - pemerintah, Sultan ke sapa pun - belum wajib ditaati TAMBAHAN pulak jenis nama saja ala Arab, bunyi macam Islam tapi perangai, gaya hidup dia penuh dosa & maksiat & sesat tu..kalah orang kapir lagi !! Lagi la gila kita nak kena wajib ikut cakap orang macam tu, weih !!

Jadi... Pemimpin yang hanya tau "perabihkan boreh ajo" tu sampai berleluasanya gejala rasuah, tiris sana sini, membazir wang khazanah negara tu + tergamak menaikkan harga barangan keperluan rakyat, tarif, tol, cukai itu ini, sah sah pemimpin yang lemah mengurus negara ! We people suffer the most & promptly punished for our own profligacy in choosing the right men at helm ! 

Kita belum lagi dihukum sebagai "Bughah" kalu takat we're being honest, vocal, discontent, wee bit wild in approach & active in criticising some sloppy-shabby weak leaders & their big guns !! BS !!  

Bughah tu sapa sapa yang memberontak atau buat jahat kepada Kepimpinan orang / kerajaan Islam yang DAH well known & proven ADIL, Amanah kepada semua ! Tu pun bukannya boleh polis, kerajaan pi suka suki tembak kepala orang buat demo, atau sepak terajang & seksa depa tak pasai pasai .. tu dah zalim namanya !

Ok.. back to topic....sorry, ek!

Politik ni memang ADA dalam ISLAM untuk kita umat ujung ujung akhir zaman ni. 


Nabi s.a.w. dah tunjuk caranya pun ! KITA boleh belajar daripada apa para Sahabat ajmain, orang selepas demer buat dalam pemerintahan sesebuah kerajaan Islam over the last hundreds years. 

Jadi... JANGAN lu cakap@ ingat, "Politik tu takda dalam Islam" (??) 

ATAU ... lu cakap, "Kita orang biasa ni tak payah campur sangat (menyibuk) soal politik" (?) 

OooHH .. eh, pas tu elok le pulak kita serah saja soal politik kat orang (yang pulak tu jahil murakkab soal Islam ... atau setengah tu ada sikap tamak kuasa & ada sifat munafiq pulak ? 

Memang cari mare le ! Padan le haru biru negara & rakyat dibuatnya! 


INGAT !! 

We surely MUST take a lot of notice of this politic. Kita kena le ambik pot, ngaji sahsiah, paham & tahu apa dia politik yang diredhai ALlah ! FACT !!





To PAS, its MSU, aku nak pesan 1 aje :



Ulamak pun orang jugak... ada "room for improvement". Mungkin dia tak salah dosa apa !! TAPI zaman le ni orang sokong kita bukan saja sebab ustaz tu "look cool, smart looking guy" .. He MUST be 1 darn SMART guy in many ways, instead !!  Don't be arrogant, holier than thou !  We're to sanctify heart & act only then we shall reap what we sow !

It's ALL about work rate, inter racial, religion tolerance, teamwork intelligence & decision making, people satisfactory & social efficiency, integrity, accountability & else ... PLEASE lah we build together, we die together !! No more shooting on our own foot ... jangan le resemble to that of old weak PAS ! 


07 September 2014

Whateva lah "Presideng PAS & his Fellow-sheep"...Gi mam*** dengan Agenda UG korok mung !



UmNo aside ....Kekadang meluat gila dengan PAS ni sejak TGHH jadi kepala dia. Undoubtedly mungkin dia colossal dengan imej & ilmu Islam dia, mungkin dia warak tahap wali Allah dengan amalan soleh TAPI ada aje storm in the cup yang jadi ribut topan betul-betul bila dia buat keputusan dalam apa juga isu politik! Dia macam impotent to resolve each & every single of them !!

Dia mungkin nampak baik... maka elok le dia back off, gi ke laut jadi nelayang aje..It's must good for him !!

... & for fellowship dia yang rata-rata Ustaz-ustazah tu, ulamak tapi "mentally wrong" di balik topeng agama lu, memang korang le perosak PAS selama hari ni  gi mam*** !!

Korang jugak le perosak Islam! Perpaduang @UG tu alasan saja korang saja nak habuan duniawi - kuasa, pojek ! Bukan puak korang jugak ke keras menghukum & kutuk UmNo & orang dia tu kapir harbi ?

Kita boleh berbaik dengan UmNo dengan cara Islam ajar. Kalahkan dulu UmNo dengan kekuatan Islam ajar yang kita amalkan. Bukannya join them when we can't beat them, bi*** !!

UG, UG ni semua agenda sundal aje bila masa kita dah janji dengan kawan lain, paham ? Yang suruh langgar perjanjian, khianat kawan tu bukan Sundal namanya ? Islam tak ajar flip-flop macam tu... boleh flexible tapi bersyariat !

Sudah sudah le berpolitik cara menipu & membodohkan orang ni.... Nanti orang getik, hapah tak dapat ! Dah le memanjang kalah PRU +  dosa aje dapat !


Ok bertenang... smile !!!  Gua rephrase balik entri lama gua....


Life is Too Short. Chillout .. Get a Life !






The whole of life is but a moment of time. It is our duty, therefore to use it, not to misuse it. - Plutarch

Life is a tragedy for those who feel, and a comedy for those who think.La Bruyere

We make our fortunes, and we call them fate.Earl of Beaconsfield

Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude. - Thomas Jefferson

A failure is a man who has blundered, but is not able to cash in on the experience.Elbert Hubbard

Those who cannot change their minds cannot change anything.George Bernard Shaw

They can because they think they can.Virgil



From the holy Quran & hadith: 

Those who believed and led a righteous life are the best creatures. [98:7] 

Hold to forgiveness, command what is right; but turn away from the ignorant. [7:199] 

Allah is with those who restrain themselves. [16: 128] 

O mankind! We created you from a single soul, male and female, and made you into nations and tribes, so that you may come to know one another. Truly, the most honored of you in Gods sight is the greatest of you in piety. God is All-Knowing, All-Aware. [49:13] 

And never give up hope of Allah's soothing Mercy: Truly no one despairs of Allah's soothing Mercy except those who have no faith. [12:87] 

Behold in the Remembrance of Allah do hearts find satisfaction. [13:28] 

And if you would count the graces of Allah, never could you be able to count them.  [Quran 14:34] 

Righteousness is good morality, and wrongdoing is that which wavers in your soul and which you dislike people finding out about.- An-Nawawi’s “Forty Hadith,” Hadith 27 

Rasul Allah, sal Allah alayhi wa sallam, said, "If anyone continually asks forgiveness, Allah will appoint for him a way out of every distress, relief from anxiety, and will provide for him from where he never realized. - Abu Dawood, Hadith 599 


p/s: Hope these quotes etc. will be beneficial to our lives later on.

03 September 2014

DiTerimakah Kasih (Amalan) Kita oleh Allah swt ?? Dapatkah Kita Solat Mabrur, Haji Mabrur atau .. Mardud semuanya ?




Kita yang lahir sebagai seorang Islam..alhamdulillah & berdoa semoga kekal hidayah Islam, iman up until the end of your time ! Begitu juga orang yang diberi nur hidayah di hati mereka
( be it orang Melayu di Malaysia, Batak, Jawa, Mohawk, Cheerokee, Cina, of all races, tribes) !!


Indahnya (sedapnya) nikmat Iman & Islam ni, HANYA orang yang tahu, yang yakin, yang paham, yang buat apa disuruh & tinggalakna apa yang dilarang oleh Allah, Rasul (Islam) ..orang ni SAHAJA yang merasa @ menikmati anugerah nikmat Iman & Islam !

Kita better check ourselves. Rugi untung nasib kita di akhirat sana dah ada tanda, alamatnya ! JANGAN tak tahu pulak. Jika buat tak tahu, tu yang ramai orang walau jaga solat fardhu (sembah-Allah) tapi dia juga masih kuat malah rajin buat maksiat.... alahai ! "Rugi le, weh" ..ada orang kata, "Hapah tak guna sembayang rupa tu". Entah le.


"Surely those who disbelieve, it being alike to them whether you warn them, or do not warn them, will not believe." (AQ 2: 6)


Diriwayatkan dari 'budak'nya Ummu Salamah, dia mendengar Ummu Salamah menyampaikan hadis bahwa Rasulullah SAW berdoa seusai solat Subuh.

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima.” 

(HR al-Baihaqi dalam kitab Syu’abul Iman, juz II, hlm 284)

“Sesungguhnya Allah hanya menerima (amalan) dari orang-orang yg bertakwa.” 
( Al-Maidah: 27).




Tanda-tanda yang signifikan bahawa amalan seseorang (kita) diterima (mabrur) oleh Allah swt :



# Tidak Mengulangi Lagi Perbuatan Dosa dan Maksiatnya.
Apabila seorang hamba Allah berasa benci terhadap dosa-dosanya yang lalu mahupun perkara dosa dan dia benci untuk mengulangi lagi perbuatan dosa dan maksiat yang pernah dilakukannya, maka ketahuilah bahwa ia termasuk orang yang diterima Allah akan taubat dan amal ibadahnya.

Imam Ibnul Qoyyim Al-Jauziyah rahimahullah berkata:

“أما إذا تذكر الذنبَ ففرح وتلذذ فلم يقبل ولو مكث على ذلك أربعين سنة”


“Adapun jika seorang hamba ingat akan perbuatan dosanya, lalu ia merasa senang dan menikmatinya, maka (taubatnya) tidak akan diterima Allah meskipun ia hidup selama 40 (empat puluh) tahun dalam keadaan demikian.”


(Lihat Madaariju As-Saalikiin, karya Ibnul Qoyyim Al-Jauziyyah).


Yahya bin Mu’adz rahimahullah berkata:

“مَن استغفر بلسانه وقلبُه على المعصية معقود، وعزمه أن يرجع إلى المعصية ويعود، فصومه عليه مردود، وباب القبول فى وجهه مسدود”



“Barangsiapa meminta ampunan (kepada Allah) dengan ucapan lisannya, sementara hatinya merasa terikat dengan perbuatan maksiat, dan bahkan ia berkeinginan kuat untuk mengulangi lagi perbuatan maksiatnya, maka puasanya ditolak Allah, dan pintu diterimanya (amal dan taubat) tertutup baginya.”





Semakin Bertambah Semangat Dalam Melaksanakan Amal Kebaikan Dan Ketaatan Kepada Allah.

Hasan Al-Bashri rahimahullah berkata:


“إن من جزاء الحسنة الحسنة بعدها، ومن عقوبة السيئة السيئةُ بعدها، فإذا قبل الله العبد فإنه يوفقه إلى الطاعة، ويصرفه عن المعصية”



“Sesungguhnya di antara balasan amalan kebaikan ialah (dipermudahkan Allah) melaksanakan kebaikan setelahnya. Dan di antara hukuman atas perbuatan buruk ialah melakukan keburukan setelahnya. 



Maka, apabila Allah telah menerima (amalan dan taubat) seorang hamba, niscaya Allah akan memberinya taufiq untuk melaksanakan ketaatan (kepada-Nya) dan memalingkannya dari perbuatan maksiat (kepada-Nya).”

Hasan Al-Bashri rahimahullah juga pernah berkata:

“يا ابن آدم إن لم تكن فى زيادة فأنت فى نقصان”



“Wahai anak cucu Adam, jika engkau tidak dalam keadaan bertambah (amalan kebaikanmu) bererti engkau benar-benar dalam keadaan berkurangan (ketaatanmu kepada Allah).”




# Sabar dan Tegar dalam Melaksanakan Ketaatan kepada Allah Ta’ala


Tegar dan istiqomah dalam melaksanakan ketaatan adalah hasil yang sangat agung sebagaimana dikatakan oleh Al-Hafizh Ibnu Katsir rahimahullah:

“Sesungguhnya Allah yg Maha Mulia telah melakukan hukum kebiasaan dengan kemuliaan-Nya bahawa barang siapa hidup dengan suatu kebiasaan, nescaya dia akan mati dengan kebiasaan berkenaan. Dan barang siapa yang mati dalam suatu keadaan, maka dia akan dibangkitkan Allah pada hari Kiamat dengan keadaan berkenaan.”


Maka, barangsiapa terbiasa melaksanakan ketaatan kepada Allah di dalam hidupnya di dunia, nescaya Allah akan mematikannya dalam keadaan berbuat taat. Segala sesuatu yang dilakukan kerana Allah pasti ia akan kekal berterusan, sedangkan kalau amalan itu kerana sebab manusia, amal itu akan pasti terputus.


Hal ini sebagaimana disebutkan di dlm hadits:


بينما رجلٌ يحجُّ مع النبي صلى الله عليه وسلم فوكزته الناقة فمات فقال النبيّ صلى الله عليه وسلم: ( كفنوه بثوبيه فإنه يبعث يوم القيامة ملبّياً )



“Tatkala ada seseorang yang menunaikan haji bersama Nabi Muhammad s.a.w., maka dia terjatuh dari seekor unta (yg ditungganginya), lalu dia pun mati. Maka, Nabi s.a.w. bersabda (kepada sebahagian para sahabat r.a.) : 

“Kafanilah orang ini dengan menggunakan kedua bajunya (maksudnya 2 kain ihramnya), kerana sesungguhnya ia akan dibangkitkan (oleh Allah) pada hari Kiamat dalam keadaan bertalbiyah.”

(HR. Imam Al-Bukhari dan Muslim).



Dan Nabi s.a.w. juga pernah bersabda tentang seseorang yang mencuri sebahagian harta rampasan perang; 

“Sesungguhnya benda rampasan perang yang dia curi akan ada api yg menyala padanya (pada hari Kiamat).” 


(HR. Imam Al-Bukhari).




#  Bersih hatinya dari noda-noda syirik, kufur, maksiat dan penyakit-penyakit hati - iri dengki, sombong, bangga diri, riya', dsb'nya.


Tanda orang yang diterima amalnya dia senantiasa mengutamakan apa yang dicintai dan diredhai Allah melebihi daripada kecintaan dan keredhaan manusia. Sentiasa mendahulukan perintah-perintah Allah daripada perintah siapapun dan ia mencintai orang lain kerana Allah ta'ala.


Dia juga sangat jauh dari sifat hasad (iri dan dengki), kebencian dan permusuhan dengan orang lain kerana urusan dunia. Dia selalu merasa yakin bahawa segala urusan berada di tangan Allah, sehingga hatinya merasa tenteram dan redha dengan keputusan-Nya.

Dia juga meyakini bahawa apapun yang telah ditakdirkan oleh Alah untuk 'meleset' daripada dirinya, maka hal itu tidak akan menimpa dirinya. Dan apa sj yg ditakdirkan Allah akan menimpa dirinya, maka hal itu tidak akan terhindar daripadanya.

Yang jelas dan pasti, sikap orang yang diterima Allah amal dan taubatnya ialah selalu berasa redha dengan takdir dan keputusan Allah dalam bentuk apa pun serta berbaik sangka kepada-Nya.





# Selalu Mengingat Kehidupan Akhirat Yang Hakiki nan Abadi.


Pada suatu hari Al-Fudhoil bin ‘Iyadh rahimahullah (seorang ulama salaf dari generasi atba’ut tabi’in) bertanya kepada seorang lelaki (tua): 

“Berapa tahun umur yang telah kau lalui?” 

Dia jawab: “Sudah 60 tahun.” 

Maka Al-Fudhoil bin ‘Iyadh berkata kepadanya: 

“Subhanallah, sejak 60 (enam puluh) tahun engkau masih dalam perjalananmu menuju Allah! Sebentar lagi engkau akan sampai (baca: akan mati). Ketahuilah, bahwa engkau akan diminta bertanggungjawab oleh Allah (atas umurmu di dunia). Oleh karena itu, persiapkanlah jawapan atas pertanyaan-Nya.” 

Maka lelaki tua itu bertanya kepadanya: “Apa yang mesti aku lakukan sekarang?” 

Jawab Al-Fudhoil bin ‘Iyadh: 

“Berbuat baiklah di sisa umurmu, niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu yg telah lalu. Namun, jika engkau berbuat keburukan (dosa dan maksiat) di sisa umurmu, niscaya Allah akan menyiksamu atas dosa-dosamu yg telah lalu maupun yg akan datang.”




# Selalu Menjaga Keikhlasan dalam setiap Amal dan Kebaikan.



Pernah ada seseorang laki-laki menyampaikan suatu nasihat di hadapan Imam Hasan Al-Bashri rahimahullah. Maka Imam Hasan Al-Basri berkata kepadanya: 

“Wahai si fulan, saya belum bisa mengambil faedah dan pelajaran dari nasihatmu. Ini mungkin terjadi kerana hatiku ber'penyakit', atau mungkin terjadi kerana niatmu (dalam 
menyampaikan nasihat) adalah kurang ikhlas.”




# Apabila diredhai Allah maka diterima amalan seseorang itu dan jadilah hati mereka begitu aman dan tenteram dengan mengingat Allah SWT.



Firman Allah SWT : 

“Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah hanya dengan mengingat Allah lah hati menjadi tenteram”. 

(Ar ra’d ayat 28)




# Begitu banyak manusia yang mencintai dan menghargai orang tersebut.


“Sesungguhnya Allah kalau mencintai si fulan, memerintah Jibril a.s. untuk menyeru penduduk langit, "Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah SWT mencintai si fulan, maka cintailah dia." Penduduk langit pun mencintai fulan dan di bumi semua orang menerimanya.”


##############################################################
Anak si Polar Bear : Kami sentiasa menunggu dijemput ke Zoo Negara. 
Kami pun comel kiut macam Panda 2 ekor tu, kan mak kan ?!! 



haa, amacam ? How do you see yourself? 

Orang kita ingat nak dapat Haji Mabrur saja TAPI kena ingat ada sebab amalan kita boleh jadi Mardud - ditolak Allah. 

Mark this space. You've been warned ! Be good always & try to be better next time.

JANGAN le putus asa, kecewa daripada rahmat Allah.. cuba, usaha lagi & lagi!! 

It worth to die trying than lay back, sinking into apathy or oblivion, right ??



28 August 2014

Lu mau Senang Hidup ka tak mau? Lu mesti mau baca itu al-Waqiah !!





Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” 
(Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)


Telah Allah berfirman di dalam surah al-Baqarah, ayat 269, yang bermaksud,

"Allah menganugerahkan hikmah iaitu kefahaman mengenai al-Quran dan sunah kepada siapa yang Dia kehendaki. Sesiapa yang menerima hikmah itu, dia benar-benar mendapat kurnia yang banyak."

Kita di dalam mengharungi hidup kita perlu berusaha (bekerja dsb'nya) untuk menyara hidup mahupun keluarga seterusnya menikmati kekayaan, kesenangan hidup. Limpah kurnia Allah amatlah luas termasuklah hal kebahagiaan dan kemakmuran hasil kestabilan ekonomi sesebuah keluarga. Kebahagiaan sebegitu akan memberikan kita ketenangan supaya kita lebih bersyukur dan kian bertaqwa kepada Allah. 

Semoga kita dapat menikmati kepuasan beribadat dengan selesa tanpa memikirkan kesusahan mencari rezeki atau masalah (maslahat) lain. Antara usaha kita maka harus kita mencari jalan iktiar kepada perkara-perkara yang membolehkan kita mendapat rezeki-Nya.


Kita boleh terus berdoa dan berusaha tetapi yang menentukan segalanya adalah Allah. Maka ikhlas hati dalam beramal (beribadat). Jika mengamal bacaan surah al-Waqiah ini mestilah disertakan dengan usaha dan kerajinan dalam melakukan kerja. Tidak boleh berpeluk tubuh saja. Tidak ada doa yang akan termakbul dengan sendiri tanpa usaha (zahir atau batin).

Surah al-Waqiah adalah surah yang ke 56 di dalam al-Quran yang mengandungi 96 ayat. Surah ini di turunkan di Makkah. Surah ini menjelaskan tentang kejadian hari qiamat, syurga dan neraka.







23 August 2014

A Moment of Silence @ Tafakkur ? Berkabung ke Gula Kabung ...Oh yeah !!



I am not all against it... You guys can do it every day, over time.. i don't give a $** of your antics too.

But, do you really do it the right way??

I mean as a Moslem, sebagai seorang Islam @ Muslim, betul ke apa korang buat bertafakur camtu ? Berdiri atau duduk diam sekejap sambil tunduk kepala selama beberapa minit ( in this national case, for 1 minute ) ??


Kita kena paham bertafakkur dalam Islam tidaklah sama dengan apa yang dilakukan sekarang ini yang orang panggil ‘moment of silence’ untuk respek orang dah mati?

Come on ... don't ridicule yourself. It's clearly cara orang lain, non Moslem, in honouring their respects to the deceased & families! TAKKAN le kita orang Islam kena buat rupa juga tu? DO it our way lah !

Betul ... universally, setakat kita nak respek tu memang takde hal lah.... Tapi cuba perhatikan sekiranya perbuatan tersebut ada disertai dengan ritual keagamaan agama lain maka ia menjadi tidak selari dengan amalan Islam ( dilarang oleh syarak ). Ada baiknya daripada bertafakkur setakat kita diam saje tu kita pun fikir semua kejadian, isu adalah takdir, qada & qadar Allah. Allah berkuasa. Kita kena ingat Allah akan ambik nyawa kita juga. Jadi kita kena sentiasa 'ikut cakap', bertaubat & bersedia untuk mati.


Ofc, bacakan le doa keampunan dosa untuk sedara Msulim kita yang dah mati tu. Asas hukum ke"harus"an @ boleh tu diambil dari perbuatan Rasulullah s.a.w. yang bangun menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan baginda atas dasar kemanusiaan.


Ada kisah seorang Sahabat Nabi s.a.w., Qays Ibn Syamas, yang menyatakan hasratnya kepada Rasulullah untuk menghadiri majlis kematian ibunya yang beragama Nasrani di mana Nabi membenarkan dan menyuruhnya berjalan di hadapan jenazah sebagai tanda hormat. (Ibn Qayyim al-Jawziyyah, Ahkam ahl Zimmah, vol.2 ms. 434).


Gua nak ingatkan saje isu bertafakur ni ada kaitan dengan soal tauhid dengan Allah, Tuhan yang Maha Menghidupkan & Mematikan. Hidup mati kita mesti ikut apa Allah redha & suruh kita buat. JANGAN buat yang orang lain buat walau mak bapak kita suruh buat sekalipun, sedangkan is menyalahi syariat, akidah dengan Allah ! Tiada ketaatan dalam urusan bidaah, sesat & maksiat ! Tinggal & rentikan aje le buat benda sia-sia.


Isu baca talkin & tahlil untuk si mati pun ramai tak reti reti lagi. Buat sebab adatnya rupa tu? Haha ...kalau rupa tu sah sah bidaah, buat dosa saje la sebab dah salah ! Boleh le buat TAPI ada syarat, niat, akidah yang betul untuk buat sesuatu ibadat.


Islam bukan main ikut la, siol. Islam bukan agama adat resam nenek moyang kita. Kita hanya perlu buat apa yang Islam suruh, sebab ia daripada Allah melalui sunah Rasulullah s.a.w.. Jadi bertafakkur dengan mendoakan mereka yang dah mati dan baca ayat-ayat suci al-Qur’an.


Jadi gua setuju bertafakkur, TAPI ada syaratnya.


JAKIM pun ngong & bacul jugak bila deme nampak orang kita boleh buat ‘moment of silence’ tu sebab kita tak baca ritual agama lain. Apa tak tekankan kita buat cara Islam kita sudah le. Dulukan Islam le weih. To be fair to others, bior lantak le deme orang kafir nak bertafakkur 1 minit ke 1 hari ke. Deme punya pasal le.


1 hal lagi "perbuatan berkabung" ni memang ada ... boleh ! Bagi menunjukkan tanda dukacita kepada orang yang meninggal dunia orang pun pakai pakaian berwarna hitam.


Tapi tu dalam kontek wanita kematian suami... Malah ke 4-4 mazhab mengharuskan (Wahbah al-Zuhayli, Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, jild 7. 662)


Gua paham ...TAPI perkabungan bererti janda atau balu dia tu kena meninggalkan perbuatan memakai haruman, perhiasan, celak, minyak, sama ada yang harum ataupun tidak, iaitu yang khusus bagi tubuh untuk beberapa hari. Kalau janda berhias dalam tempoh iddah tu mungkin sebab dia gatai @ bernafsu tinggi & degil le gamaknya ye? hehe


Jadi ulamak di kementerian, JAKIM & yang lain yang duk ada ni dah berkias dalam konteks kes tragedi MH17 kita kena berkabung - mengibarkan bendera separuh tiang dan pakai pakaian warna hitam atau suram, adalah diharuskan, dibenarkan saja. TAK wajib pun.


Perkara yang WAJIB kita kena buat dulu sebelum perkara sunat.... Buat yang sunah dulu baru yang harus, kan? Dah tu apa pasal ramai tak buat solat fardhu (be it cara berjamaah or stand alone), kenapa tak tinggalkan rasuah, berjudi, makan benda haram sedangkan itu semua HARAM...wajib kita tak buat. JANGAN tahu berkabung saje tapi suka buat maksiat. Benda atau perbuatan yang sedap, manis macam gula kabung tu tak semesti betul. Kalau dah tau ia maksiat, renti le.


So be it....Tafakur atau berkabung mestilah suatu yang kita sebagai hamba kepasa Allah wajib merenungkan sesuatu kejadian, isu dengan melihat, menganalisa, menghubungkan ia dengan keyakinan terhadap Allah. Tafakur, berkabung dalam Islam akan meningkatkan tauhid, keyakinan dan kepercayaan kita kepada Allah dengan kita menggunakan akal fikiran dan perasaan atau hati kita untuk "dekat kepada-Nya".