23 May 2015

Care For A Change ??






This hit i'd fondly dedicate to ALL people ... yes, antum semua lah, yeah, including all non Muslims out there !





BUT this 1 hit, i save it special for TGHH & team U-feat-G !!  Listen 100x at min 2:36 to 3:16 shall we? of "I'd be whom i love to be, I won't be pleased by their acceptance" .. by another word, "I could care less" ... hehe !







Yaa Allahu Yaa Rahman Yaa Rahim ...












16 May 2015

Ustaz Ahmad Awang Lebih Layak Sebab Dia Banyak Baca ...



Hobi dia membaca ... Jadi dah nama pun hobi, very passing time dia akan pegang buku, browsing, baca & baca ! Right ? Dia pun obviously dah baca pun what between the lines from today's politics. Dia BACA punya orang ! Dia boleh baca mainan politik semasa dalam PAS & PR ! Hell with UmNo-BN !! Their lose is our gain ! Lantak dia ler nak bergasak, berpecah ker nak pegi mampus ker !!


Literally nampak macam bahase kasor yek? In all honestly, tu seswai untuk musuh politik kita yang MASIH berlaku zalim & MELAWAN sesetengah hukum hakam yang Allah syariatkan melalui Rasulullah s.a.w. iaitu risalah Islam. It's by no mean rude ! Tak ler sampai kita tergamak mendoakan mana-2 1 orang pun insan yang sokong UMNO tu mati katak@ mampus kejap-kejap ni jugak... MELAINKAN kita mintak bior ler dia DAPAT lekas-lekas insaf, berubah, sedor ke diri @ ber TAUBAT + jadi insan yang lebih baik @ bertakwa !


That's me being humane enough & unequivocal. We're all Muslims & humans after all. No, no i ain't a softie.. far from having a soft spot for them. That's an Islamic tenet.


TGHH tak buat silap tadbir-urus? Tak lemah kepimpinan dia selam hari ni? Masih layak for Presidentcy & tak perlu dicabar ? Hey, what planet are you from ? Are we in same page? Talking (is't taking? ) the same s*** ? Gimme some of what you're smoking man? haha ...utter BS ...wait up !! Hobi dia ni memancing...hmmm... good!!  Please go fishing, else where !


ALASAN ? Simply just LIES ? White lies apa pemimpin PAS cuba berkempen untuk TGHH tiap-tiap hari ni? Ulamak bior ler berakhlak mulia & jaga adab !!  Tak payah memihak ! Bior aje ler TGHH dicabar UAA ! JANGAN nampak macam tak cerdik politik & biased !


Kita nak Ulamak, Ustaz yang tally ilmu dengan akhlak dia. Sama tinggi. Baru kena gaya ! Kalau ulamak nak jadi penipu, perompak khazanah negeri, pegi join the club that's UmNo. Alif Min Nun tendang Wau ..Sarkas tu !!


Ulamak & Ustaz & ahli PAS tak patut sokong perjuangan TGHH & the UG gung-ho yang flip-flop!! Found out !  Lemah, lembab serba-serbi & hanya pandai bercakap, menuduh orang @ lawan !  Tu BUKAN berlandas prinsip kebenaran & akhlak Rasulullah ..tu ler taghut @ taksub yang jumud @ WALAun tak bepaedah !


Kalau takat TGHH sorang aje takper lagi ... Dia masih generally such a good man & cleric ...Mursyidul AM hari tu seswai sangat untuk dia. TAPI dia kena diCANTAS ..ASAP ... sebab team dia banyak buat onar...Ramai pun ustaz & ahli PAS perangai tak semengah ...Buat malu aje bawak title Ustaz kulu kelo (ke hulu ke hilir) tapi hati ada busuk punya olang !!


Time to wipe off some me$$ in PAS as we believe it's fair .. We don't condone such wipe-out activity of humans' lives! hehe


Ni salah sorangnya ! Ustaz Nik Abduh ... Jawatan pemeriksa Kira-Kira ada kosong lagi tak? hehe

Sikit-sikit jual nama bapak dia (TGNA) ... Apa barang ustaz ?
Tak der kelas langsung !




Ulamak tersohor dunia...Sheikh Yusuf Qadarawi... no 1 dunia weih !! Bukan no.2, the 1st loser tu ! hehe


Dia pun tak sokong hudud diimplementasi segera melainkan laksana dulu beberapa pra-syarat... Nampak gayanya dia kena diganti TGHH pasni? ....ada can? hehe ... No.2. ishh ishh...no 200 dunia pun gua tak caye dia layak !

08 May 2015

Gua Cabar Lu, TGHH to "Hug Me" IF You Want Me to Believe You !! Come on.. Be Man Enough to Do The Right Things !



I Believe I DON'T Blindly Believe You... But Would You Still Hug Me ! Accept Me As I Am ?




Islam Is So True Modest  to All !!  Don't You Think We Can Still Get Along Without Your UG idea ? Hey, Do Try Wear No Serban & Jubah of Yours for 1 day Many Won't Recognise You A President !




Misconception ! It happens ! We Are to Blame .. We Have to Show the Truth of Islam Teachings, Right ?





YESSSSSSSSSS !!!

ISLAM ? It is FINE with me ! It's JUST You, TGHH, i've a problem, not with your Character BUT YOUR ASS-ociation with UmNo the Devils We All Know Too Darn Well!!

Stop this Logy, Lunacy of your antics! Fix it NOW, fgs !

This is UNSCRIPTED, mind you.TRULY from deep of my heart ! Take it or leave it ! Let's Be Frank Once And For All about that UG 'thingy' !


19 April 2015

Zikir untuk Hilangkan Stress -




ofc, HARUS menghilangkan pening kepala memikirkan hal duniawi... JUGA menghilangkan TGHH & his Drivels ! haha.. gua gurau aje !! Inside joke ! No need Plausible one.
Selain tu untuk kita lebih TENANG & tujuan At-Tazkiyah ( healing the soul of ours ) KTA BANYAKkan ler berTAUBAT, MINTA MAAF + berAMAL SOLEH solat sunat + qado (ganti) yang fardhu ... meh berZIKIR * Selawat !

Minum air Zam-zam selalu, alternatifnya minum air alkali yg banyak ORP (berion -ve) ... fitting good to me ..imo !


LAYAN ni ...





15 April 2015

Jangan ler jadi Bodoh Sombong !! Kerja Tak Bagus mana, Perangai pun tak Semengah ! Malu ler sikit kat Menatang !




Ramai sahabat-sahabat yang menyatakan perasaan kecewa dan sedih mereka kepada saya, melihat gelagat beberapa pimpinan PAS yang menunjukkan sikap tidak menghargai dan bersyukur atas kewujudan Pakatan Rakyat. Samaada mereka mempunyai wawasan masa depan politik yang begitu terbantut atau agenda tersendiri yang masih belum didedahkan hanya Allah yang Mengentahui.

Kata-kata seperti “PAS mampu bersendirian”, “Putrajaya bukan matlamat kami”, “Sokongan bukan Islam tak penting” dan sebagainya adalah sangat-sangat bercanggah dengan wawasan pimpinan terdahulu.

Kenangan zaman dahulu

Saya masih ingat pada tahun-tahun 80an semasa PAS mempunyai kekuatan hanya di pantai Timur, khususnya di Kelantan dan Terengganu, pada ketika itu, semua pimpinan berusaha memikirkan kaedah untuk memperluaskan pengaruh PAS supaya melangkaui kawasan pantai timur ini.


Pada ketika itu PAS sebagai parti yang tersisih dari politik arus perdana negara dan dianggap parti yang mempunyai sokongan hanya di kawasan Pantai Timur dan kawasan terhad di Kedah dan Perak. Maka pimpinan dan keseluruhan ahli-ahli PAS berusaha sambil berdoa agar ruang pengaruh PAS dapat diperluaskan.


Didoakan semoga Allah bantu PAS supaya dapat maju ke depan, memperluaskan ruang pengaruh dan sokongannya, bukan sekadar di Pantai Timur sahaja tetapi juga di Pantai Barat. Begitu juga, bukan sekdar di kampung-kampung tetapi juga di bandar raya dan bukan sekadar di kalangan orang Islam sahaja tetapi juga di kalangan yang bukan Islam.


Pada ketika itu, pimpinan di semua peringkat bertungkus lumus berusaha mengatasi prejudis dan gambaran negatif yang tersebar luas terhadap PAS di kalangan masyarakat, khususnya yang bukan Islam. Maka diusahakan pembentukan "Chinese Consultative Council" atau "CCC".


Nak cari orang Cina yang sanggup hadir program PAS pada ketika itu cukup sukar walau pun bersama CCC. Pada masa itu beberapa orang suadara baru dari kaum Cina ikut mendekatkan PAS dengan masyarakat Cina. Di antara mereka yang saya masih ingat ialah Kamal Koh, Ridzuan Daniel Onn dan Ali Abdullah. 


Kemudian semasa PAS menubuhkan lajnah antara kaum pada tahun 90an seorang saudara baru yang sangat kuat membantu saya di Perak semasa menjadi PJ ialah Faizal Tan(Allahyarham) dan kemudian datang lagi seorang saudara baru membantu saya di pusat semasa saya menjadi ketua penerangan ialah saudara Ann Wang Seng Abdullah.


Datangnya pertolongan Allah?


Saya yakin, dengan doa dan usaha ahli dan pimpinan, yang merupakan gandingan ulama, profesional dan aktivis, Allah hasilkan perpecahan Umno pada 1987 dan Semangat 46 terbentuk. Pimpinan PAS bertindak bijaksana, menyedari ianya bantuan dari Allah, mengadakan Tahaluf dengan S46 dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU) dan pada pilihan raya 1990, Kelantan dimenangi kembali selepas 14 tahun di bawah Barisan Nasional.


Sepuluh tahun kemudian, pada 1998 Allah memberi pertolongan kepada PAS sekali lagi dengan perpecahan Umno buat kali kedua. Barisan Alternatif (BA ) terbentuk dan Terengganu pula dimenangi PAS sambil Kelantan tetap berjaya dipertahankan pada PRU 1999. Pada ketika itu, imej PAS yang bekerjasama rapat dengan DAP dan Keadilan mula berjaya diperbaiki di kalangan "mayarakat selain dari ahli PAS". PAS dilihat adil membela semua golongan yang dizalimi.


Malangnya pada 2004, atas sebab Umno/BN bersatu kembali melalui kepimpinan barunya ia itu Tun Abdullah Ahmad Badawi dan DAP meninggalkan BA maka Terengganu terlepas kembali kepada BN dan PAS hilang kembali kerusi-kerusi yang dimenangi di Selangor dan Perak. PAS pun dapat bertahan di Kelantan dengan majoriti kerusi yang minima. Namun, kemenangan cemerlang Umno/BN yang dicapai pada 2004 hanya sementara.


Perpecahan Umno diteruskan


Hasil perpecahan Umno yang berterusan, dan pendekatan serta strategi bijaksana PAS, dengan diperkenalkan cogan-kata “PAS for all”, dan kegagalan Pak Lah untuk melaksanakan apa yang dijanjikannya melalui slogan Islam Hadharinya maka PAS, PKR dan DAP terus mara di arena politik tanah air. PR terbentuk selepas PRU 2008 hasil pencapaian cemerlang dalam pilihan raya tersebut dan Kedah, Selangor, Perak, Pulau Pinang dapat dirampas dari BN sambil Kelantan terus berjaya dipertahankan dengan cemerlangnya.


Kejayaan demi kejayaan yang diperolehi PAS, melalui pilihan raya yang disertainya selama ini, adalah hasil dari doa dan usaha gigih pimpinan dan ahlinya, serta kemampuan mereka untuk mengenali dan memanfaatkan bantuan yang Allah berikan sepanjang perjuangan mereka.


Maka PAS mencapai apa yang diinginkan dan diusahakan selama ini. PAS menjadi sebuah parti politik yang dilihat releven semua kaum, berada di tengah-tengah arus perdana politik negara, membicarakan masalah rakyat dan ummah sambil membela semua yang teraniaya, samada Islam atau bukan Islam.


PAS menjadi parti yang punyai daya penarik terhadap seluruh rakyat dan tidak lagi dilihat sebagai parti terpencil dan tidak releven. Kebersamaan PAS dengan rakyat dalam usaha menangani masalah rakyat semakin menonjol tanpa mengabaikan persoalan-persoalan Islam dan ummah yang menjadi dasar perjuangannya.


Justeru itu, bagi saya, pembentukan PR adalah sebenarnya satu pertolongan dari Allah yang jelas dan nyata. Ianya terhasil dari perpecahan yang Allah cetuskan di kalangan pimpinan Umno dan BN. Ianya satu gabungan yang suatu ketika dahulu dianggap tidak masuk akal tetapi tetap dijayakan Allah juga hasil kebijaksanaan dan usaha gigih serta doa pimpinan dan ahli-ahli PAS. Ianya juga hasil dari doa rakyat jelata yang ingin terlepas dari kesempitan yang dihasilkan kezaliman Umno.


Perubahan sikap secara mengejut


Malangnya secara tiba-tiba saya dan ramai pendokong PAS melihat ada pihak yang tidak menghargai dan mensyukuri pertolongan yang Allah berikan ini walaupun kebaikannya dizahirkan Allah melalui keputusan PRU, penerimaan orang bukan Islam terhadap PAS, pembentukan dan pengukuhan DHPP, pembentukan kerajaan PR di beberapa negeri dan bermacam-macam lagi.


Mereka bagaikan tidak mengenalinya sebagai pertolongan dari Allah dan sebaliknya mendakwa ianya pengkhianatan terhadap perjuangan Islam! Segala pencapaian yang disasarkan dan dicapai melalui PR tiba-tiba dilihat sebagai tidak berharga dan bernilai dan dianggap sebagai kelemahan yang membawa kerosakan aqidah.


Perlu wahyu mengesahkan?


Tiada wahyu yang akan turun untuk menyelamatkan PAS dari kesimpulan yang negatif ini sepertimana turunnya wahyu membetulkan sikap beberapa sahabat selepas ditanda-tangani perjanjian Hudaibiyyah. Dan sebenarnya wahyu baru tidak diperlukan lagi kerana Al-Quran lengkap dan sempurna.


Hanya yang diperlukan adalah untuk dibuka mata untuk melihat dan dibuka minda untuk berfikir dan dibuka hati untuk bersikap adil dan ikhlas. Jangan ada di antara kita yang menjadi seperti golongan Bani Israel yang diturunkan Al-manna was-Salwa kepada mereka tetapi mereka meminta pula diberikan kepada mereka tumbuhan-tumbuhan dari bumi seperti bawang, gandum, sayur-sayuran dan sebagainya! 


Jangan kita bersikap seperti kaum Bani Israel yang Allah kisahkan itu yang inginkan bantuan dalam bentuk yang mereka inginkan sahaja, sambil kufur dan engkar terhadap cara yang Allah berikan.


Amat meleset sekali kalau kita bersikap, PR adalah satu kesilapan dan penyelewengan dari dasar PAS. Ini membawa erti kita menafikan usaha-usaha serta ijtihad pimpinan terdahulu. Sambil itu kita tidak bersyukur ke atas pertolongan yang Allah berikan sehingga PAS mencapai status sepertimana yang tercapai hari ini. Sebaliknya kita wajar teruskan dan bina di atas apa yang dibina mereka yang terdahulu dari kita.


PAS mula diterima semua


Kepercayaan rakyat jelata termasuk yang bukan Islam terhadap PAS bertambah tahun demi tahun sejak 1998 dan memuncak pada 2012. Imej almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai pemimpin untuk seluruh rakyat semakin kukuh dan beliau dipuji semua kecuali BN (yang hanya memberi pujian setelah beliau kembali mengadap Allah). Adakah ianya kerana TGNA "tunduk pada DAP"? Sudah pasti tidak!


Pada masa yang sama, hubungan di antara PAS dan DAP menjadi begitu rapat sehingga DAP sanggup menggunakan lambang PAS sekiranya perlu pada PRU 2013 ia itu sekiranya parti DAP digantung atau dibatalkan pendaftarannya sebelum PRU ke 13.


Ke mana perginya hubungan yang sebegitu rapat pada masa ini? Adakah PAS pernah menggugurkan dasar perjuangannya demi mencapai hubungan sebegitu akrab? Sudah pasti tidak pernah! Namun kepercayaan dan hubungan itu dibina dengan pendekatan yang berhemah dan bijaksana pimpinan terdahulu.


Retak menunggu belah


Tiada siapa yang menjangka, dalam tempoh hanya 2 tahun hubungan PAS dan DAP menjadi bagaikan "retak menunggu belah". Lebih-lebih lagi setelah mencapai keputusan yang agak cemerlang semasa PRU 13. Keputusan cemerlang ini sepatutnya mengukuhkan lagi hubungan ini dan bukan sebaliknya. Tetapi anehnya, sekarang PR seperti berada di ambang perpecahan dan berantakkan. Di mana silapnya?


Imej PAS turut tercalar, menyebabkan kepercayaan bukan Islam terhadapnya semakin terhakis. Dituduh khianat dan tidak amanah rakan segabungannya. Dilihat PAS membawa perjuangan yang eksklusif hanya untuk orang Islam sambil bagaikan kurang berminat terhadap penderitaan rakyat.


Isu 1MDB, GST dan pemenjaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan lain-lainnya seolah-olah tenggelam di bawah perbahasan mengenai perlaksanaan Enakman Kanun Jenayah Syariah II (EKJS) yang di kenal dengan Undang-Undang Hudud negeri Kelantan.


Saya melihat isu hudud ini menjadi besar setelah ianya diwar-warkan kerajaan pusat yang di ketuai Umno memberi sokongan untuk melaksanakan undang-undang hudud negeri Kelantan dengan syarat ianya dibawa ke Parlimen untuk di luluskan.


Namun apa yang sebenarnya yang terkandung dalam Rang Undang-undang Persendirian yang di bawa TGHH (MP Marang) adalah hanya mengenai Pindaan kepada Akta Mahkamah Syariah(Bidangkuasa Jenayah 1965) yang dikenali dengan Akta 355 .


Pindaan itu bertujuan bagi menaikkan kadar hukuman yang boleh dijatuhkan Mahkamah Syariah dalam kes-kes jenayah dalam bidangkuasa Mahkamah Syariah iaitu kesalahan zina, minum arak, menuduh zina yang selama ini hukuman sebatan hanya boleh dilaksanakan sebanyak tidak lebih dari enam sebatan sahaja. Maka dengan kelulusan Rang Undang-undang Persendirian itu Mahkamah Syariah bolehlah melaksanakan hukuman sebatan mengikut yang dituntut syariah.


Ada pun hukuman rejam sampai mati, hukuman potong tangan, hukuman potong tangan dan kaki dan hukuman bunuh atas jenayah murtad dan jenayah qisas seperti yang terkandung dalam EKJS Kelantan itu tidak dapat dilaksanakan kerana tidak termasuk dalam Pindaan Akta 355.


Perkara seperti ini tidak difahami masyarakat umum termasuk sebahagian pimpinan PAS sendiri. Sebagai contoh ketika menulis artikel ini saya terbaca kenyataan PJ Perak yang dengan tegas menyebutkan, Private Bill yang dibawa PAS ke Parliman ialah EKJS yang diluluskan DUN Kelantan baru-baru ini. Hal ini bertambah menjadi perbahasan apabila digambarkan, PAS amat bergatung dengan pihak Umno yang diwar-warkan bersetuju dengan perlaksanaan undang-undang hudud Kelantan.


Perkara ini bertambah merancakkan perbahasan apabila ada beberapa pemimpin PAS Kelantan membangkitkan kononya TGNA (Allahyarham) memberi amanat supaya berbaik-baik dengan Umno bagi melaksanakan undang-undang hudud.


Campur tangan Umno?


Sedih, namun itulah keadaan yang berjaya diwujudkan sekarang ini. Semestinya mereka yang terlibat dalam merencanakan perkembangan ini amat di sukai Umno/BN. Sudah pasti ini semua terhasil bukan secara kebetulan tetapi diusahakan pihak-pihak tertentu mengikut perancangan mereka.


Melalui berbagai usaha, termasuk permainan Umno yang menggunakan isu hudud sebagai wasilah mereka yang berjaya menghasilkan suasana ini. PAS dan DAP lebih sibuk bergaduh sesama sendiri dari menyentuh Umno. Malahan ada di kalangan ahli PAS yang beranggapan, menyerang DAP dan PKR adalah “lebih afdhal” dari menyerang Umno. Dan itulah yang golongan ini lakukan sejak tahun-tahun kebelakangan ini.


Kesimpulan


Keadaan ini semua adalah hasil kepimpinan yang dilihat kurang berkesan dengan wawasan yang bercelaru. Sebelah kakinya di dalam perahu PR dan sebelah lagi bagaikan di luar perahu . Walaupun disebut berkali-kali “kukuhkan PR”, “PAS terus bersama PR”, “PAS tidak akan keluar PR”, namun tindakan bercanggah dengan kata-kata. Tambahan pula terdapat golongan ulama pelapis muda yang baru dapat amanat kepimpinan sering membuat kenyataan, PAS lebih senang berjuang bersendirian.


Sudah tiba masanya kita kembalikan PAS kepada landasan yang dipersetujui dan diputuskan bersama, dengan kepimpinan yang jelas wawasan serta manhaj dan uslubnya. Sama sama kita kembalikan keyakinan rakyat, yang Islam dan bukan Islam, terhadap PAS.


Kita ingin ke Putrajaya dengan PR dan tidak redha Umno/BN terus bertakhta lebih lama. PRU 14 tumpuan kita, dengan gandingan yang kukuh dan mantap bersama PR. PAS sebagai rakan setia yang jujur dan boleh diyakini kata-kata dan janji nya. – 


Ustaz Ahmad Awang
9 April, 2015.

Sumber: TheMalaysianInsider


Jadi cakap cakap seperti Mohd Zuhdi yang mendendangkan masa ini semua ahli PAS dan pimpinan Pas perlu ikut semua nasihat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.. adalah SANDIWARA !
“Pas perlu ikut apa yang ditegaskan oleh presiden (Pas). Dalam ucapan semasa Muktamar Tahunan Pas ke-60 (baru-baru ini), Abdul Hadi telah buat satu penegasan bahawa Pas tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak dalam PR.
“Apa yang Pas mahukan sekarang adalah persefahaman dan kerjasama yang baik daripada rakan kita dalam PR. Keluhan hati kecil saya, Pas perlu bina kekuatan sendiri dan tidak terlalu bergantung pada sokongan parti lain,” katanya. -SH


30 March 2015

No One BIGGER than the Team ..even you, TGHH !!




WHY the wind of change keep on battering at TGHH's door ? TOLONG paham....NOT that we loathe "Kepimpinan Ulamak"... KAMI pun Islam (Moslem) + kami suka, sokong PAS ...BUT IF really TGHH is a true copy, an allusion of what have Rasulullah (s.a.w.) rendered ... uh no, it really must be a far cry ! 
Kami really dislike corak kepimpinan TGHH & ustaz yang so esotheric, to say it kindly !  In all honesty, TGHH was more than often dubious, wavering, wayward, pathetic .. imo ! 
Until PAS works out its issues with Pakatan Rakyat kami muak dengan halfhearted politicking oleh sebahagian "otai" yang berjubah ! Tak smart langsung ! Ramai orang dah rasa semacam tertipu, ralat dengan PAS ! Sampai begitu ramai PAS Batu exco members who dared to resign (mufarakah) en masse sebab TGHH ! Unusual? Unhealthy ? HAHA
Sebagai penyokong PAS .... Soal model Kepimpinan Ulama’  PAS ada beberapa salah tanggapan yang sering disalah ertikan oleh massa dan juga oleh sesetengah ahli PAS sendiri.

Pertamanya, kepimpinan Ulama’ PAS adalah HANYA merupakan SLOGAN yang menunjukkan bahawa PAS dipandu arah tujunya oleh Majlis Syura Ulama’. Kepimpinan ulama’ yang disebutkan adalah merujuk kepada ulama’ dari sudut institusi, BUKANnya dari sudut individu.

Sesetengah pihak beranggapan bahawa kepimpinan ulama’ adalah apabila kepimpinan eksekutif (Presiden, etc) mestilah diisi oleh individu yang bergelar ulama’. INI ADALAH SALAH tanggapan yang paling mengelirukan sekali.

Tiada masalah jika mahu meletakkan ulama’ pada kerusi kepimpinan eksekutif, tapi ulama’ tersebut perlulah cukup syaratnya (qawiyy, amin, hafeez, ‘aleem). Trend meletakkan (menaikkan) ulama’ pada kerusi eksekutif setelah lebih dua dekad dalam PAS menunjukkan bahawa PAS masih gagal dalam mentarbiyah dan membentuk ahlinya memenuhi syarat kefahaman Islam yang jelas. 


Lihat sahaja gerakan Islam lain di seluruh dunia, kebanyakan ketua mereka bukanlah terdiri dari golongan ulama’ (yang mengikut definisi ulama’ PAS adalah mereka yang menerima pendidikan agama secara formal). Sepatutnya setiap orang dalam PAS adalah ulama’ kerana mereka ditarbiyah dengan jalur pemikiran dan manhaj yang sama, yang sepatutnya tahap kefahaman Islam mereka sama-sama jelas.



WHAT are smoking, Ustaz ? Could you pass it Najib ?  .. haha 


PAS






16 March 2015

UmNo Kian Semangat Melaksanakan Hukum Islam di Malaysia ??? NOT !





UmNo Selama Lebih 50 tahun telah BERJAYA membina banyaknya masjid, surau di serata Malaysia, saje ler. Undang-undang @ Perlembagaan negara?? UmNo belum berjaya buat 1 Perlembagaan selepas kita merdeka lebih 50 tahun ni. RASAnya selamanya ler UmNo takkan nak buat draf pun. Kita masih berHARAP "orang putih" si Lord Reid buatkan DAN negara kita pakai sampai bila-bila? Great !

Undang-undang Islam @ syariah HANYA sah terpakai untuk hal ehwal perkahwinan - nikah, cerai, mutaah ! Hak penjagaan anak pun masih berlaku konflik dengan Civil Laws ! Mana UmNo boleh kata dia daulatkan Islam JIKA undang-undang Islam jatuh no. 2., no 3 sebagainya ..kalah dengan undang-undang Lord Reid tu? Hah...Komer jawab ler dengan Allah ! 

UmNo HANYA hendak berKUASA dalam negara ni supaya dia boleh "control" apa yang menguntungkan kehendak orang atasan & orang yang rapat dengan orang yang lama berkuasa (hegemoni) ! 

Kehendak Islam yang syumul untuk rakyatnya yang beriman? Kalau ramai rakyat @ orang kita paham apa ajaran Islam yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w., pasti orang akan sokong & mendokong perjuangan Islam yang ditaja oleh PAS - mind you, PAS no perfect either BUT they stand a better chance! Alas, UmNo kena tukor dasar, identiti & surely UmNo-BN HILANG KUASA dia selama ni ler. 

Tinggal lagi PAS kena lebih ambitious & vigorous .. drive forward . ASAP, realisasikan konsep "Negara Islam" dalam masyarakat dengan kefahaman ilmu, iman, akhlak & amal yang tepat ... BUKAN taking a few steps backward & ! 

Obviously, orang atasan PAS di pusat atau negeri JANGAN ler mengarah & kempen untuk "Jawatan Presiden, Timbalan hanya untuk TGHH & ulamak". 

Ustaz Ahmad Yaacob ker Ustaz Harun Din ker sapa pun JANGAN sibuk melobi !! KALAU ya presiden PAS TGHH tu berjaya mampu menjalankan tanggungjawab dengan baik menghadapi pelbagai situasi, TAKKAN ler ada ramai yang tak puas hati & berhasrat mencabar TG Abdul Hadi Awang pada Muktamar Tahunan PAS ke-61 Jun ini. Ramai ulamak, profesional, ahli, penyokong PAS yang "bengkek" - Ni betui-betui.. real... not "storm in a teacup". 

PAS kawasan setakat ini telah menamakan dua naib presidennya iaitu Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Husam Musa  sebagai calon pemimpin nombor satu PAS. 






Hudud? Bior ler PAS buat dulu... Bior jadi contoh !

"Alhamdulillah kami rasa semakin bersemangat untuk meneruskan pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah ini bila ia mendapat sokongan baginda Sultan Kelantan,"
kata Timbalan Menteri Besar Kelantan,
Datuk Mohd Amar Nik Abdullah kepada pemberita selepas istiadat berkenaan sokongan Sultan berhubung pelaksanaan kanun jenayah syariah itu telah memberi suntikan semangat yang besar kepada kerajaan negeri Kelantan.

11 March 2015

I know What You Did in Year 1982, TGHH !! Gotcha !! Déjà vu buat TGHH, Mustapa Ali & propa "Kepimpinan Ulamak" !




Sejarah berulang-ulang. For those who don't notice, cuma bila ia berlaku lagi - cepat atau lambat ia akan kembali. What goes around comes around... in this life apa yang kita buat / give to other people, be it is good or bad, the same will return to us !




Sumber dari sini 
Betapa kurang ajarnya geng ulamak muda ketika itu yang turut serta Haji Hadi ialah meluluskan usul tolak ucapan dasar YDP Dato Asri pada 22.10.1982 sedangkan Dato Asri membaca ucapan dasar pada 23.10.1982 (Dato Asri terpaksa menunda hari kedua untuk
membaca ucapan dasar kerana huru-hara yang dilakukan oleh Pemuda PAS yang diketuai oleh Mustafa Ali dan ulamaknya Haji Hadi).

Pada 23.1.1983 JK tatatertib PAS telah memecat Dato Asri, yang buat huru-hara ialah pemuda PAS dan ulamak muda PAS tetapi yang diambil tindakan ke atas Dato Asri, itulah angkara Mustafa Ali dan Haji Hadi pada 22.10.1982.

Dicatat oleh TheSniper di Selasa, Mac 10, 2015 



TGHH, Mustapha ..  it's haunting you now !!
RUN while you can BUT you CAN'T hide !
Go FISHING ! hehe

What did you do TGHH to Dr. Asri ? Dare you ! Can you deny this? You called yourself "ulamak" ?

IF it true, then it's a déjà vu ! PASTI ada orang more than please "to do" you ... Orang yang AKAN buat exactly the same act of "kurang ajar" as what you did to the then President in Dr. Asri dulu !

IT's PAY back time !!!  You just deserve it !

Or, you can always repent, TGHH ... JUST GIVE AWAY your post & GO AWAY with your gang !! We truly LOVE you as MUCH as we LOATHE you & your puppets !!

FGS .. please step down ...bring that Mustapa & those bigots with you through the exit door behind you .. Close it back ... go fishing ... we will all have peace & happy days ahead !!




09 March 2015

"You Can Go to Hell" kalau TAK IKHLAS Kerana Allah ...& that goes to you too TGHH, Din Ayam, Geng Ustaz !!




Kita kena IKHLAS kerana Allah Ta'ala .... Tak perlu bermuka-muka @ pura- pura ! 
Allah knows everything, everone of us !

We are guaranted 1 thing of "You Can Go to Hell" (as Bro.  Yusuf Estes said it, see at min 2:08)... KALAU tak ikhlas (tak diampunkan) & kita tegar langgar arahan Allah (Islam) - seperti menipu, rasuah, riyak, tak amanah - be it ulamak, umarak, orang biasa !!



You've been warned, right ??  



Peace be upon Muhammad s.a.w. "Rahmatan Lil 'Alamin" !!













Ampuniku Ya Allah !!




05 March 2015

TGHH, Mu-stop-a, Nik Abduh & geng Ustaz yang "Sekepala" team UG tu, Bila nak BerDebat pasal Isu "Indahnya UG dengan UmNo"??





This is my point.... I Hate Violence, Extremism, Lies, Scandals, ALL wrongdoings ... Hence gua tolak pahaman Wahabi, Syiah, Atheist, Illuminati, Anti-Christ (Satanic), IS, bagai yang semua tu KARUT .. SESAT lagi Menyesatkan !!







Macam ni? LAGI gila tak boleh punya !! Demer tau monologue depan pengikut taksub yang gila bab*  tu demer boleh ler tipu, tipu & terus bohong !! Depan press, wah, bukan main lagi demer !!




Sudah, sudah ler tu ULAMAK nak berPOLITIK tapi menipu, mengelirukan orang bawahan SAJA. BerTAUBAT ler sebelum terlambat. Perjuangan kita kena IKHLAS lillahi ta'ala, JANGAN bercampur riyak, ujub, bagai. Nanti rugi, hapah tak dapat apa.

Iwan Raja Dangdut dulu tu pun dah berubah ! Kita layan yang baik punya, aje !


03 March 2015

Keme Taat kat si 'Bahlul' yang Bijaksana SAHAJA.. daripada raban teben wala' kat Ulamak "Barua Setan" Dunia !!



Don' be a fool ... yet, be like "Bahlul @ Bohloul".. if we can !  

Al - Fatehah !! Credit where credit is due !



Sebutan "Bahlul" bukanlah dari Bahasa Arab tetapi berasal dari Bahasa Persia (Iran) yang erti harfiahnya adalah ”gila" atau " sakit jiwa”.

Ia bukanlah sebuah rekayasa atau fantasi belaka. Ternyata, ia adalah seorang tokoh dengan jolokan  "Bahlul" itu sememangnya ada. Dia bernama Wahab Bin Amr, atau, Wahab Ibn Amr.

Dia dilahir di Kufah dan wafat di Basrah (Baghdad) pada tahun 812 M. Hampir separuh hidupnya menetap dan tinggal di Basrah (Baghdad), yang pada waktu itu dipimpin oleh dinasti Khalifah Abbasiyyah yang zalim.

Wahab bin Amr atau "Bahlul" sebenarnya adalah seorang sufi yang soleh dan bijaksana. Dia juga hidup di antara para sufi-sufi besar di zamannya seperti Al Muhasibi ra (w. 857 M), juga Abul Qasim Junaid Al Baghdadi ra (w. 910 M).

Some said, because of a critcal situation, Bohlol acted insanely by the Imam's order. By doing this, he was saved from back then Caliph, Haroun's punishment. Now, without any fear of danger, and in amusing ways, Bohlol protected himself from tyrannies. He insulted the notorious caliph and his courtiers just by talking. Nevertheless, people acknowledged his superior wisdom and excellence. Even today many of his stories are narrated in assemblies and teach the listeners valuable lessons.

Before becoming insane, Bohlol lived a life of influence and power, but after obeying the Imam's order, he turned his face away from the majesty and splendor of the world. In reality, he became crazy over Allah. He dressed in rags, preferred desolate places over Haroun's palaces, lived on a bite of stale bread. He did not accept favors from or depend upon Haroun or those like him. Bohlol preferred that way of life rather than bow down to the caliph and his courtiers.

One day Bohlol arrived at Haroun's palace and saw that the throne was empty. There was no one to stop him, so he unhesitatingly and fearlessly went and sat in Haroun's place. When the court slaves saw this, they immediately started whipping him and took him off the throne. Bohlol started crying. Haroun came and saw this; he asked those nearby why Bohlol was crying. A slave told him the whole story. Haroun scolded them and tried to cheer Bohlol up.

Bohlol said he wasn't crying at his condition, but at Haroun's condition. "I sat on the seat of caliphate wrongfully for a few seconds and received such a beating and endured such misfortune; but you have been sitting on this throne all your life! What troubles you must receive, yet you still don't fear the consequence."


Banyak lagi cerita si "Bahlul" yang hebat tu... antaranya, di zaman wali Allah Junaid Al-Baghdadi @ Abul Qasim, yang sanggup "mencemar duli" pegi cari si "Bahlul" untuk dapat nasihat @ berguru akan beberapa perkara !

NOWADAYS, today's news ?? IT's no news as it's nowt new to observe kita banyak betui tak macam "Bahlul" ... TAPI memang lebih teruk daripada bahlul (bodoh) bacaan & strategi politik, demer pulak nak kuasa, jawatan, sokongan untuk kepentiangan duniawi demer saja ! Umarak dengan hegemony, kerakusan, kasar, korup.

DAN, to make thing worse, perangai ulamak banyak pun macam celaka @ jadi barua setan ! Inke benor demer nak kuase, jawatan, sokongan.... yeah right, better the (red) devils we know, eh? That rings bell to anyone? Yes, that exactly do the rounds lately !

haha !! 

Takkan kita nak taat membab*buta kut? Kita, kan ker Islam? Baik ler kite taat kat si Bahlul tu, lagi elok daripada sesat larat, raban teben dibuatnya kita dengan segala makneka reka cipta 'FAKTA' @ fatwa yang auta ! Hari-hari mau tipu orang, lama-lama jadi "Auto-Auta", perhaps !



Baru perintah PAS dia dah tak berapa adil .. tu belum perintah negara lagi. Arghh Jangan sape nak tegur@ kritik dia, tau ??
Dia sah BUKAN "Bahlul" TAPi lu sendiri mau ingat la .. ni tahun "sheep" !  

Goat Luck to him & his fellowsheep ! Mesti ada "kambing hitam" punya lah ! Tak caya?
hehe



21 February 2015

Lo Que Será, Será (What Will be, WILL be) .. Kita dapat ke tak dapat ker, kita serah kat Allah SAHAJA !!



Apa pun masalah, permintaan hajat kita tak kunjung tiba atau tertunai di dunia ini, sudah ler tu, kita kena sabor & redha aje ler. SEBAB ALLAH dah simpan yang lebih besor, lebih baik di akhirat kelak.

Ada alim ulamak ( bukan TGHH ) berpesan, "Kita perlu rasa selesa dengan apa yang tak diberi oleh Allah ini kerana yang Allah telah simpan (rahsia) khasnya untuk kita kemudian nanti. 

"Tetaplah kita menunggu di pintu harapan Allah azza wa Jalla"

















20 February 2015

Gong Xi Fa Choi ! Tahniah sebab Mendaulatkan Allah dalam Hidup ! Moh Kite Tajdid !!













# Sibuklah "mengingati mati" & muhasabah @ cari salah & perbaiki (transformasi, reformasi) diri sendiri !

# Anggaplah pujian & kejian (kritikan) orang lain kepada kita itu untuk situasi diri sendiri ! Jangan ler kite Riyak, Ujub, Sombong & sekufu dengannya !!







#  Kita sentiasa diuji Allah even so on the road to ...whatever, we're going to ! Tetapi kita mendedahkan "our true colours" when the tough (the rough) gets going, the going gets tough ! Segala sifat, sikap mazmudah (buruk) orang akan terbongkar di jalan ! Malulah kita kepada Allah !!

#  Muhasabah diri. Kekalkan iman, akhlak + bersikap baik (mahmudah) di jalan raya supaya kita sentiasa mempraktikkan Islam dalam mencari keredhaan Allah !

&  Jadilah "Muslim yang baik yang orang selamt daripada mulut (lidah) & perbuatan kita" dengan kita jadi "manfaat" kepada umum. Juga kita memandu dengan perasaan sabor, redho, kasih sayang, prihatin keselamatan orang juga !






#  Ketahui adakah kita ikhlas kerana Allah Azza wa Jalla?





#  Mabrur atau marduk (Diteriam atau Ditolakkah) oleh Allah s.w.t. akan segala amalan soleh, ibadat kita ?


15 February 2015

Tenangkan Hati .. Jom berZikir .. Istiqamah Ingatkan Allah !!!




Through thick & thin in this life time of ours ... kita kena serah kebergantungan kita kepada Allah !

Just as time like this ! Allahu Akbar !