09 April 2010

Menang Tapi Kalah ... FAM Tak Boleh Disalahkan.



Ini berita sukan dalam dan luar negeri (or call it a banter or rant) .

1st, ManUre were shown the door, out of the European Champions League competition on Wednesday night (early Thurday morning local time). They were ahead by two goals in less than 10 minutes, courtesy of some sloppy & poor defending from the Germany football giant in Bayern Munich.  Their midfield were initially caught napping and it's obvious for all fans around the world to see they were completely at sea. Uncomposed & at times just running headless chicken like. So after Nanu Nani somehow looked like a good striker with his brace ManUre were seemed destined of winning this tie to meet Lion Lyon FC of France. But that's good about football game (no, not that stupid American football), Bayern Munich managed to score 1 goal each half to make the match even on aggregate. Oh 4-4! But Bayern Munich thrived & went through to the semi-final on merit of 2 away goals they've managed to score at the Theatre of Dreams (perhaps, nightmare instead on this occasion).
Take it easy this is only a football (some calls it soccer) banter. Feel free to punt back a few. Hahaha.

Back to Malaysia or Mess-ia, there some extraordinary sport news too...Opss! I've to change this to national language...BM.

Berita sukan dari tanahair tidak kurang hebatnya. FAM menerusi jurucakap rasminya iaitu Setiausaha Agung Encik Azzudin telah memberikan 'kemenangan' kepada FAM. Beliau berkata pihak FAM tak boleh disalahkan oleh sesiapa jua (termasuk media + bloggers) akan keadaan stadium tidak dipenuhi atau dihadiri ribuan penonton bolasepak Liga Super. FAM, bagi beliau, hanya menganjurkan liga dan terpulang kepada pihak pasukan negeri dan kelab untuk menarik minat & perhatian penyokong masing-masing. Kajian terperinci FAM mendapati orang Malaysia, khususnya orang Melayu, terlalu mementingkan kualiti & bakat pemain-pemain antarabangsa & taksub kepada liga bolasepak yang lebih 'established' seperti EPL, La Liga, Bundesliga & Ligue 1. 

This is a so much 'play safe' choice of words from a muppet from FAM. Stop bluffing. FAM janganlah bodoh sombong dalam hal ini. Jika tak lama dahulu liga tempatan kita pernah ada penglibatan barisan pemain import yang bagus bukankah ramai memenuhi stadium biar pun cuaca hujan lebat & tak selesa menonton permainan. Tiket pun mahal tapi masih berpuluh ribu memenuhi stadium Perak (contoh saja ini). Liga tempatan jadi meriah & dapat sambutan. Tak ada siaran langsung pun orang tak kisah sangat (tapi elok juga ada live telecast). Orang nak tengok permainan bolasepak yang menarik, lah, maka orang sanggup ke stadium. Sekarang dah tak ada pemain import & rata-rata mutu permainan mana-mana pasukan negeri & kelab pun tak seberapa, tak bagus & menarik. Maka tu FAM janganlah salahkan peminat yang 'desert' liga tempatan & hanya tinggal peminat setia masing-masing (skima persis Hang Tuah lah atau dapat tiket masuk percuma, kot) yang pergi stadium. Apa pun, kudos to them all.  
FAM boleh sahaja melakukan sesuatu yang menggalakkan kehadiran ratusan peminat bolasepak tempatan ke stadium. Contohnya FAM sentiasa membuat kempen pemasaran Liga Super secara efektif & agresif untuk  menarik minat peminat di semua media cetak & elektronik. Mungkin dengan sentiasa mengadakan ekspo bolasepak seperti karnival 'Jomheboh' anjuran Media Prima itu di stadium-stadium terpilih saban minggu. Orang kita bukankah minat hiburan & pesta? We never know huh? Gunalah propaganda sikit untuk memenangi hati rakyat & peminat bolasepak tempatan, janganlah asyik guna jentera kerajaan & duit rakyat hanya untuk menangkan UMNO & Barisan Nasional setiap musim pilihan raya. Tu pun tak boleh pikir & buat ke?   

Keduanya, Presiden FAM (you know who) telah bertitah bersedia mempertahankan kemenangannya sebagai Presiden FAM untuk sesi akan datang. 2010-2014 agaknya. Yeah why not? His spokeman, Mr Azzudin praised the Pahang Sultan for his 25-year long good services & 'jasa' (Or is he doing his bit of lobbying himself for a hot seat?).  Sultan Ahmad is welcome to do so as no wants with the right mind will stand on his way? Except some rebels or evolutionists, perhaps, could do with a 'Sembah Derhaka' trait for nation's football good sake & brighter future. 

4 comments:

  1. Jom pegi Afrika Selatan lagi syok!...

    ReplyDelete
  2. Hehehe CPJ... aduss ada sponsor ato 'durian runtuh' ato rezeki terpijak boleh le teman pegi jln jln sana Afrika Selatan nun...ato around the world, pun...sekarang pun cukup mkn pakai aje...kais pagi makan ptg...hehe

    Ada cerita terbaru kat blog mike ke cpj?

    ReplyDelete
  3. Ada kut hanz, cuba try test pegi tenguk.kihkihkih...lama dah tak ketawa!...

    ReplyDelete
  4. oh ye ke? karang teman pegi jengok le.

    ReplyDelete

Comment as you like... Tulislah seikhlas hatimu!